Om krisen kommer…



Malin Dreifaldt lär oss använda sunda förnuftet.

Malin Dreifaldt

Ålder: 35 år

Yrke: Verksamhets-ledare, Civilförsvars-förbundet Mälardalen.

Familj: Maken Stefan, döttrarna Embla och Tindra.

Bor: Hyr hus på bondgård i Rytterne. Uppvuxen i Västerås.

Äter helst: Grillat. Gärna fisk och grönsaker.

Favoritårstid Höst. För den friska luften och de vackra färgerna.

Läserl: Sällan, men lyssnar ofta till ljudböcker i bilen.

 

Det märks att Malin Dreifaldt älskar sitt arbete, trots att många uppdrag är förlagda till kvällar och helger och att hon därför knappt har någon fritid. Hon talar varmt om mötet med människor och om att göra skillnad.   Intresset för civilförsvarsfrågor och frivilligarbete väcktes tidigt. Malin Dreifaldt hade precis tagit körkort och ville göra lumpen då hon blev antagen till högskolans lärarprogram. Hon hoppade på skolan, men sökte sig till frivilliga försvaret för att ändå få lite grönkänsla och hamnade i bilkåren, en organisation som utbildar förare till totalförsvaret. Där är hon fortfarande aktiv, kör både lastbil och terrängbil.
  – Idag har jag förmånen att förena mitt engagemang och intresse för frivillighet i mitt yrkesliv. Det är fantastiskt givande att jobba med människor som valt att göra något bra på sin fritid. Jag känner att jag är på rätt plats och är genuint tacksam för att varje dag känna att jag gör verklig nytta.

Som verksamhetsledare för Civilförsvarsförbundet Mälardalen sedan två år tillbaka spenderar Malin Dreifaldt relativt lite tid på kontoret i Hallstahammar. En stor del av arbetstiden består av besök i de 27 kommuner i Västmanland, Sörmland och Uppsala som tillhör hennes distrikt.
  – Marknadsföring är en jätteviktig del av mitt arbete. Vår organisation är anonym, det vet vi, och vi jobbar intensivt för att sprida kunskap om oss. Jag träffar såväl privatpersoner och kommunrepresentanter som föreningar och företag flera gånger i veckan. Sakta men säkert upplever jag att allt fler känner till oss.

Civilförsvarsförbundet är en ideell organisation för säkerhet till vardags och vid kris. Förbundet grundades 1937 och har 23 000 medlemmar runt om i landet. Arbetet är brett, rör allt ifrån kurser i hjärt- och lungräddning, brand- och personskador, barnsäkerhet och krisberedskap till klimat- och energiinformation. Den gemensamma nämnaren är ett säkrare samhälle.
  – Vi finns till för att hjälpa, utbilda och informera, berättar Malin Dreifaldt. En viktig uppgift är att lära människor att klara sig i utsatta lägen. Det lär vi ut genom korta, kostnadsfria kurser som vänder sig till både vuxna och barn.
   En av Civilförsvarsförbundets allra viktigaste funktioner är att stötta samhället vid en så kallad extraordinär händelse då en eller flera viktiga samhällsfunktioner störs eller riskerar att störas. Storm, översvämning, en större brand eller ett långvarigt strömavbrott är exempel på allvarliga händelser som kan påverka många människors livssituation.

Mycket tyder på att katastrofer till följd av klimatförändringar blir vanligare. Det extrema vädret har drabbat stora delar av världen och orsakat torka, bränder och kraftiga regn. Malin Dreifaldt sitter med i Surahammars kommuns krishanteringsråd. Tillsammans med bland andra räddningstjänst, polis och kommunföreträdare diskuterar de olika aktörerna händelser som kan drabba området och snabbt förändra levnadsvillkoren för många människor.
  – Vi tittar på hur till exempel en miljökatastrof i form av en översvämning kan påverka kanalen och hur det i sin tur påverkar el- och vattenförsörjning.
Men det är inte bara kommuner som ska förebereda sig för tänkbara risksituationer, anser Malin Dreifaldt. Även privatpersoner bör göra det.
  – Jag föreslår att alla ser över sin situation och frågar sig: Hur får jag reda på om något har hänt? Hur får jag tag i vatten, värme och mat?
  Själv bor hon på landet och vet att vattnet slås av vid ett strömavbrott. En viktig uppgift är att lära människor att klara sig i utsatta lägen.
  – Därför förvarar jag alltid färskt dricksvatten i PET-flaskor i kylen.
  Malin Drefaldt tror att just medvetandegörandet av vår egen sårbarhet är viktig, oavsett om det rör sig om ett strömavbrott, en allvarlig olycka eller ett stort oväder.
  – Risker går aldrig att undvika, men de går att begränsa. Jag är övertygad om att ju mer vi kan och ju mer förberedda vi är, desto bättre klarar vi oss när en allvarlig händelse inträffar.

Text och foto: Linda Karlsson