LOVA tar hand om problemet vid källan


Nu finns ekonomiska förutsättningar för kommuner och ideella sammanslutningar som vill arbeta med lokala vattenfrågor.

Tanken är att Östersjön ska renas där problemen med fosfor och kväve börjar – alltså i ett dike eller vattendrag nära dig. Därför har regeringen infört ett särskilt statligt bidrag till Lokala Vattenvårdssatsningar, förkortat LOVA.
  Många bäckar små gör som bekant en stor å. Det har regeringen förstått och erbjuder därför bidrag till kommuner och ideella sammanslutningar som arbetar lokalt med att skapa bättre vattenkvalité i sjöar och vattendrag, som i sin tur påverkar Östersjön. Från och med år 2010 omfattar bidraget 120 miljoner kronor per år för hela landet. Västmanlands län har tilldelats 2,1 miljoner kronor under 2010. När ansökningstiden gick ut hade tolv projektansökningar inkommit omfattande drygt sju miljoner kronor. Bidraget från LOVA täcker upp till 50 procent av kostnaden för åtgärderna och omfattar allt från framtagande av planer till uppföljning och utvärdering.

Ofta handlar problemen med övergödning om en kombination av utsläpp; näringsämnen från reningsverk, enskilda avlopp och de utsläpp som odling av våra åkermarker ger upphov till.
  – Länsstyrelsen ser gärna att fler söker LOVA-bidrag för att ta fram planer inom jordbruksområden, där man pekar ut lämpliga platser för anläggande av våtmarker, fosforfällor, skyddszoner och strukturkalkning, säger Susanna Vesterberg vid Länsstyrelsen i Västmanlands län.

Det går inte att peka på en enskild åtgärd som löser övergödningsproblemet, framhåller hon. Det gäller att arbeta med olika lösningar parallellt. Till exempel att införa kretsloppssystem för omhändertagande av avloppsvatten eller en åtgärd inom jordbruket som minskar läckaget av fosfor och kväve. Förbättrade möjligheter för tömning av båttoaletter är också angeläget.
  – Det är bra om de konkreta åtgärder som genomförs går att följa upp på något sätt, säger Susanna Vesterberg. Helst genom vattenkemiska mätningar, så att man ser att insatsen får avsedd effekt.

Läs mer om LOVA på Länsstyrelsens hemsida.

Text: Lena Bergquist