Köttben istället för klimat i valet

Jag lyssnade på Mikael Wiehe när han nyligen framträdde i Västerås. Han sjöng sin kända sång om Titanic, där sista versen handlar om hur orkestern fortsatte att spela in i det sista medan fartyget tog in vatten och båten var på väg att sjunka.
  Det måste ha varit en konstig känsla att spela på som om ingenting hade hänt, när katastrofen stod för dörren.
  När jag hörde Wiehe sjunga tänkte jag på den pågående valrörelsen. Vart har klimathotet och de andra stora globala överlevnadsfrågorna tagit vägen i den politiska debatten? Det som för ett år sedan, inför klimatmötet i Köpenhamn, var på alla politikers läppar och dominerade medierna, verkar inte alls vara viktigt idag.

Den globala uppvärmningen fortsätter, naturkatastroferna avlöser varandra, växt- och djurarter utrotas och kemikalier förgiftar miljön och förstör människors hälsa. Och för några veckor sedan tog jordens resurser faktiskt slut. Då inföll, enligt Världsnaturfonden WWF, det ögonblick när hela årets resurser av förnyelsebara tillgångar konsumerats upp. På mindre än nio månader gör vi av med resurser som det tar tolv månader för naturen att återskapa.
  Men i valrörelsen verkar det främst handla om hur väljarna ska lockas med skattesänkningar, skolbetyg och andra köttben. Ett förslag om att höja bensinskatten med några tioöringar, för att få ner koldioxidutsläppen, möts med ramaskri från vissa håll.
  
Titanic ansågs osänkbart. På samma sätt verkar många tro att jorden i all framtid ska överleva den rovdrift mänskligheten utsätter planeten för. Orkestern spelar vidare, medan fartyget sjunker…

Dess bättre är det inte så nattsvart som det kan verka. Bland många politiker finns ett genuint intresse för miljöfrågorna. Det framkom inte minst när Förbundet Agenda 21 ordnade valdebatt om energi- och klimatfrågor för ett par veckor sedan, som du kan läsa mer om längre fram i tidningen. Det var befriande att höra lokala politiker med engagemang och konkreta idéer om vad som bör göras.
  Det vanliga partipolitiska käbblet lyste dessutom i stort sett med sin frånvaro. Enigheten var stor i många viktiga sakfrågor, inte minst om nödvändigheten av att snarast fasa ut oljan och kolet och göra Västmanland till ett fossilfritt län. En fråga som Förbundet Agenda 21 drivit i flera år.

Det återstår att se om den politiska viljan även kan omsättas i praktisk politik. Gröna Draken, som inte betraktar klimathotet som en modefluga, kommer att fortsätta skriva om dessa frågor så länge det är nödvändigt. Vi ska följa upp de politiska löftena och fortsätta vara en pådrivande kraft för ett hållbart Västmanland.

Trevlig läsning!!


  

Kjell Gustavsson, chefredaktör
kjell@fa21.se