Värdefull ek. Kommunekolog Christina Schyberg på en stormfälld ek. I det döda trädet trivs många insekter.


Hon vårdar och visar hagarna

Att bevara det gamla haglandskapet är en viktig del av miljöarbetet i Kungsörs kommun. Naturvården syftar till att vårda och bevara hagarna och till att göra dem tillgängliga för allmänheten.

Naturreservatet Reutersbergs hästhage är ett exempel på mark där kommunen röjt och gallrat för att släppa fram det ljus som hagens speciella flora och fauna behöver.
  – Vi har tagit ned både ek och lind här. När ljuset når in har de ekar som står kvar möjlighet att växa så bra som möjligt. De behöver också sol till sina stammar för att insekter ska kunna trivas där, förklarar Christina Schyberg, kommunekolog, som visar runt i Reutersbergs hästhage.

En stor ek som fällts av höststormen ligger på marken. Också i den fällda stammen trivs insekter om den blir solbelyst. Därför har sly som slagit rot i den näringsrika jorden runt stammen rensats bort.
  Hagmarkerna hålls också öppna av betesdjur. Här i Reutersbergs hästhage betas marken av kor.
  – Markägaren säger att han släpper ut dem så fort vitsipporna vissnat. Det är bra att marken betas så fort växtligheten börjar ta fart. Då är den både näringsrik och lättare att beta, säger Christina Schyberg.

Den andra delen av naturvården i Kungsör utgörs av så kallade LONA- projekt, som syftar till att göra tätortsnära natur tillgänglig för människor.
  – 19 projekt har vi beviljats pengar för och hittills genomfört 18. Vi har satsat på stigar, cykelleder, skyltar, broschyrer och en naturguide i form av en bok som beskriver olika områden, berättar Christina Schyberg.

Text: Yvonne Busk
Foto: Kim Lill