Kaffe, te och kakao. Genom att du väljer Fairtrade när du handlar bidrar du till att de som arbetar i odlingarna får bättre betalt och kan organsera sig fackligt. Du är med och främjar demokrati och motverkar barnarbete och miljöförstöring.


Hur bra är vi på rättvisemärkt?

Att handla rättvisemärkt är något Gröna Draken ofta lyfter fram som ett exempel där vi konsumenter kan göra skillnad i vår vardag. Men hur bra är vi på att köpa de här produkterna i förhållande till andra länder?

– De senaste åren är Sverige det land där försäljningen ökat allra mest i världen, säger Maria Granefelt på den svenska organisationen för Fairtrade.
  År 2007 ökade försäljningen med 165 procent, 2008 med 75 procent och under 2009 med 25 procent enligt statistik från Fairtrade Labelling Organizations international, som är den internationella organisationen för Fairtrade. Sverige i topp alltså, men det finns ett men.
  – Man ska komma ihåg att vi ökar från förhållandevis små volymer, säger Maria Granefelt.
  Det finns andra länder som inte har så kraftig ökning, men som har mycket högre försäljning per person.
  I topp ligger Schweiz och Storbritannien. Sverige kommer först på sjätte plats. I Schweiz handlar varje person Fairtrade-produkter för nästan tre gånger så mycket som varje svensk. Det beror på att där valde handeln tidigt att gå över helt till Fairtrade för vissa stora produktgrupper som till exempel bananer.
  Men Fairtrade är mer än bara det vi handlar i affärerna. Fairtrade City är en diplomering som innebär att kommunen lever upp till kriterier som rör etisk upphandling, ett aktivt informationsarbete samt utbud av etiskt märkta produkter i butiker och på arbetsplatser.
  Idag är 31 kommuner i Sverige diplomerade – dock ingen i Västmanland. Konceptet har funnits i Storbritannien sedan år 2000 och där finns cirka 400 diplomerade Fairtrade Towns.

Text: Martin Wänerholm