Energimätning. Erik Lindh, Restaurang Limone, Mats Gustavsson, energikonsult och Kristin Elgh-Dalgren, Förbundet Agenda 21.


Bättre klimat med
energi på menyn



Stekbord, kyl och frys, belysning, ventilation, val av matvaror och transporter. Det finns mycket att göra för att få ner energiförbrukningen på restauranger och i storkök.

Tre restauranger deltar i Förbundet Agenda 21:s projekt ”Energi på menyn”; Nya Serveringen i Ängelsberg, Restaurang Limone i Västerås och Förskolan Ekot i Hallstahammar. Projektledaren Kristin Elgh-Dalgren har tillsammans med energiexperter från ett konsultbolag kartlagt energiförbrukning och klimatpåverkan från råvaror. De tittade på kökens utrustning, ventilationssystem och fönster, men även på matsedlar, rutiner och hur personalen arbetar.
  – De tre restaurangerna har olika förutsättningar, men de är alla medvetna om problemen, säger Kristin Elgh-Dalgren. De har insett att de genom att minska sin energiförbrukning kan spara pengar.

Själva kartläggningen innebar att en elektriker mätte hur mycket el som förbrukas på restaurangen. Mycket energi kan sparas genom att använda energieffektiv utrustning, och därför är det viktigt att veta hur mycket el diskmaskinen eller stekbordet drar.
  – Att få ner elkonsumtionen behöver inte alltid innebära investeringar, utan handlar mycket om att använda det man har på ett vettigt sätt, påpekar Kristin Elgh-Dalgren.
  Alla lampor behöver inte lysa och alla fläktar måste inte vara igång långt innan gästerna kommer. Kylar och frysar i samma rum som varma stekbord och spisar drar också onödigt mycket energi.

När det gäller maten föreslår Kristin Elgh-Dalgren att det ska finnas vegetariska alternativ på menyn. Att använda råvaror efter säsong och helst närproducerat är också steg i rätt riktning. Och att tänka nytt, matvete är exempelvis bättre än ris när det gäller klimatpåverkan.
  Erfarenheterna från de tre restaurangerna ska användas till ett utbildnings- och informationsmaterial som kommer att spridas till andra restauranger i länet. Förhoppningen är att dessa idéer ska bidra till att minska energiförbrukningen och klimatpåverkan inom restaurangbranschen.

Text: Marita Gustavsson
Foto: X