Bondesafari med arbetsbyte


Livet på landet. Deltagarna i Bondesafarin fck se var maten kommer ifrån, här framför skärbordet på en tröska. Arrangörerna anser att konsumenternas kunskap är avgörande för lantbrukets framtid.


För att konsumenterna skulle få veta mer om hur maten kommer
till och hur det är att leva som bonde anordnades Bondesafari
för första gången i somras.


En av initiativtagarna till Bondesafarin var
Lena Ryberg-Ericsson. Hon är deltidsbonde på en ekologisk gård i Munktorp, aktiv i LRF och brinner för lokalt producerad mat.
  – Maten som vi äter betyder oerhört mycket för hur vi mår, ändå verkar det viktigaste vara att den är så billig som möjligt, säger hon.
  Tillsammans med en kollega sökte Lena Ryberg-Ericsson pengar från LRF för att skapa bättre kontakt mellan konsumenter, handlare och producenter och bygga upp ett förtroende mellan dem.
  – Genom att ordna Bondesafari med många roliga inslag ville vi visa vad det är som växer på åkrarna, skillnaden mellan ekologiskt och traditionellt lantbruk och hur en svensk gris lever.

”Safarin” startade med besök på en ekologisk gård för att sedan fortsätta till Stäholms säteri. Där fck deltagarna en inblick i hur det ser ut i ett svenskt grisstall. En närproducerad lunch serverades till 44 personer.
  Fyra personer hade inför Bondesafarin gjort ett arbetsbyte för att prova på livet som bönder under en dag. En av dem var Sparbanken Västra Mälardalens vd Mikael Bohman, som arbetade åt Jonas och Karin Hellström på Nogsta gård. Deltagarna i Bondesafarin fick också se en flm om insatserna som bonde och rösta på vem som skulle få utmärkelsen ”Årets hedersbonde”. Det blev Marianne Koskela på Kolbäcks Gästgivaregård. Förutom pris i form
av ekologiskt griskött från Högsta gård fick hon en högafel i vandringspris.

Lena Ryberg-Ericsson berättar att både deltagare och arrangörer var mycket glada åt det stora intresset och med dagen som helhet.
  – Vi vill fortsätta med Bondesafari i samma anda nästa år. Även Coop och Ica-Maxi är intresserade av ett samarbete.

text: Marita Gustavsson
foto: Johanna Olsson