Det räknas ner i både Köpenhamn och Västmanland

Nedräkningen har börjat. 86 dagar, 4 timmar, 48 minuter och 5 sekunder är det i skrivande stund kvar till det stora klimatmötet i Köpenhamn. Den 7-18 december samlas världens ledare för att komma överens om ett nytt klimatavtal. Förväntningarna inför Köpenhamnsmötet är stora. Många menar att det är här vår gemensamma framtid avgörs. Antingen kommer stats- och regeringscheferna överens om ett bindande program, som drastiskt minskar utsläppen av växthusgaser. Eller också blir det till intet förpliktande utfästeler med fortsatt global uppvärmning och klimatkris som följd.

En av knäckfrågorna är vem som ska betala klimatnotan. Vi i den rika delen av världen som genom vår konsumtion och livsstil har skapat problemen, eller de fattiga länderna som nu kräver samma levnadsstandard som vi? Ett förslag som diskuteras är att alla länder ska betala till en global fond. Hur mycket beror på utsläppen av växthusgaser, befolkningsmängd och BNP. Enligt den amerikanske ekonomen Jeffrey Sachs, rådgivare till FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon, behövs det betydligt mindre pengar för att betala klimatnotan än för att lösa finanskrisen. Han uppskattar att det handlar om en procent av världens totala inkomster per år. Naturligtvis ingen obetydlig summa, men heller inte katastrofalt mycket.

Även här i Västmanland räknar vi ner. Den tredje december genomförs ett regionalt Klimatkonvent i Västerås. Bakom arrangemanget står Förbundet Agenda 21, Länsstyrelsen och tre lokala energibolag. Vid Klimatkonventet ska forskare, energiexperter, politiker och andra diskutera frågan Hur handlar vi lokalt? Programmet andas optimism och framtidstro och bygger på att det vi själva gör har stor betydelse. För visst är Köpenhamnsmötet avgörande på många sätt, men inte tillräckligt. Klimatkrisen är global och därför måste de främsta ledarna visa vägen. Men ofta finns lösningarna lokalt i vår egen vardag. När framsynta politiker, kloka företagare och vi som privat- personer drar åt samma håll går det att åstadkomma stora förändringar. Det finns det många exempel på.

Det är inte bara inför Köpenhamnsmötet det pågår en nedräkning. När det här numret av Gröna Draken kommer ut är det precis ett år kvar till nästa val i Sverige. Vilken plats kommer klimatkrisen att ha då? En opinionsmätning som Synovate har gjort visar att klimat- och miljöfrågorna i väljarkåren har hoppat upp från sjätte plats till den näst viktigaste samhällsfrågan. Idag sätter nästan var fjärde väljare (22 procent) klimat- och miljöfrågorna högst. Det är bara att hoppas att partierna lyssnar på sina väljare och gör samma prioritering. Gröna Draken, som firar 15-års- jubileum nu i höst, fortsätter i alla fall att skriva om klimatkrisen och berätta om allt positivt som händer här i Västmanland. Nästa nummer kommer i början av december och innehåller en särskild energi- och klimatbilaga, med fokus på
Köpenhamnsmötet och de utmaningar vi står inför lokalt.


Trevlig läsning!!


  

Kjell Gustavsson, chefredaktör
kjell@fa21.se