Krönika

Ingemar Skogö

Landshövding i Västmanlands län och tidigare generaldirektör vid Vägverket.

Gott liv i öppet landskap

 

Då jag fck frågan om att skriva en krönika om vad jag tycker är ett gott liv utifrån ett hållbarhetsperspektiv var min första association Ulf Lundells sång med den inledande texten ”Jag trivs bäst i öppna
landskap, där själen kan få ro”. Den sången handlar mest om naturen, men egentliga handlar hållbar utveckling om mycket mer. I ett vidgat perspektiv innefattas ekologiska, ekonomiska, sociala och kulturella
dimensioner. Jag har varit landshövding i Västmanland sedan den 1 juni i år. Det innebär att jag är chef för Länsstyrelsen som är en statlig myndighet med uppgifer inom en mängd politikområden. Min och Länsstyrelsens uppgif är att sätta länets bästa i fokus. En positiv regional utveckling av länet är viktig för alla som bor och verkar här. Det handlar om att göra det bästa av länets förutsättningar och resurser, självfallet inom de lagliga och andra ramar som fnns.

 

Som grund för det regionala utvecklingsarbetet på Länsstyrelsen fnns det regionala utvecklingsprogrammet (RUP), vars mål är att bidra till en regionalt hållbar utveckling. Programmet har tagits fram i bred samverkan med en mängd aktörer i länet. Programmet sträcker sig fram till år 2020 och visar vilka insatser som vi tillsammans ska fokusera på för att stärka länets tillväxt och skapa förutsättningar för en hållbar regional utveckling. Programmet ska vara som ett paraply för andra utvecklings-arbeten, som exempelvis det regionala tillväxtprogrammet, struktur-fondsprogram inom EU, infrastrukturplanering, landsbygdsprogram och program inom miljöområdet. Insatserna i programmet baseras på följande sex områden: En god vardag, Livslångt lärande, Företagande och arbete, Ett efektivt transportsystem, Energi för framtiden och Regional identitet. För varje insatsområde fnns formulerade mål, strategier och handlings-inriktningar. Givetvis pågår redan mycket av det insatsarbete som pekas ut. Och tur är väl det för anslaget i RUP är brett. RUPEN är ett värdefullt stöd och en inspirationskälla för mitt uppdrag att företräda Västmanland som länets landshövding?

Det som är viktigt för mig är att på olika sätt verka för ett hållbart samhällsbyggande där vi fattar kloka beslut om framtiden och vårdar vår miljö och vårt historiska arv för kommande generationer. En avgörande framgångsfaktor är konstruktiv samverkan mellan olika aktörer i ofentliga sammanhang. Det här med hållbar utveckling handlar också väldigt mycket om att skapa förståelse för att det vi gör var och en spelar roll i det stora hela. Att verka för ett bättre klimat och en bättre miljö måste vara en av de mest prioriterade uppgiferna för oss alla!

Under min första tid i länet har jag tagit chansen att bekanta mig lite närmare med något av det Västmanland har att erbjuda på natur- och kulturmiljöområdet. Tillsammans med medarbetare har jag besökt och fascinerats av det öppna, inbjudande mälarlandskapet runt Ängsö, bruksmiljöerna i Ramnäs, Virsbo och inte minst världsarvet Engelsberg, urskogen i naturreservatet Fermansbo, den medeltida stadskärnan i Arboga, Hjälmare kanal, de magnifka gravhögarna i Anundshög. Dessa axplock av vad Västmanland har att erbjuda har gjort mig övertygad om vikten av att fortsätta att utveckla det hållbara, goda Västmanland!