Diskmaskiner och kött slukar energi


Energi på menyn. Anna Malmström, projektledare för Energi på menyn, informerar
Werner och Anna Maria Faching vid Midgårdsserveringen i Surahammar om projektet.


Energi på menyn är ett nytt projekt som Förbundet Agenda 21 driver med stöd från Energimyndigheten och Länsstyrelsen. Det handlar om energianvändning och klimatpåverkan i storkök och restauranger

Inom ramen för projektet ska en ergiförbrukningen undersökas på ett
20-tal restauranger i hela länet och därefer ska personalen få tips om
hur klimatpåverkan kan minskas.
  – Min förhoppning är att vi konsumenter ska bli mer miljömedvetna
när vi äter ute och fråga efer lokalproducerad och klimatsmart mat,
säger Anna Malmström, projektledare för Energi på menyn.

Varje svensk åt 175 måltider utan för hemmet år 2008 enligt färsk sta-
tistik. Det innebär att i Västmanlands län och Heby kommun serverades närmare 50 miljoner måltider. Diskmaskiner och kött slukar energi
på restauranger, i skolor, på snabbmatställen och i andra storkök.
   Det finns stora kunskapsluckor när det gäller energianvändningen i profes-
sionella kök, men bland andra Energimyndigheten arbetar med att ta fram
underlag för energiefektivisering. Miljöstyrningsrådet arbetar också
med kriterier för miljöanpassad upphandling av storköksutrustning, där
det har visat sig att diskmaskinerna är riktiga energislukare..

Projektet kommer även att fokusera på vilka råvaror som används.
  – Vi vet att den stora andel kött som vi äter idag har stor klimatpå-
verkan. Kan vi minska andelen kött och servera grönsaker efter
säsong minskar klimatpåverkan av våra måltider krafigt, säger Anna
Malmström.