Diskmaskiner och kött slukar energi
Energi på menyn. Anna Malmström, projektledare för Energi på menyn, informerar
Werner och Anna Maria Faching vid Midgårdsserveringen i Surahammar om
projektet.
Energi på menyn är ett nytt
projekt som Förbundet
Agenda 21 driver med stöd
från Energimyndigheten och
Länsstyrelsen. Det handlar
om energianvändning och
klimatpåverkan i storkök
och restauranger
Inom ramen för projektet ska en
ergiförbrukningen undersökas på ett
20-tal restauranger i hela länet och
därefer ska personalen få tips om
hur klimatpåverkan kan minskas.
– Min förhoppning är att vi konsumenter ska bli mer miljömedvetna
när vi äter ute och fråga efer lokalproducerad och klimatsmart mat,
säger Anna Malmström, projektledare
för Energi på menyn.
Varje svensk åt 175 måltider utan
för hemmet år 2008 enligt färsk sta-
tistik. Det innebär att i Västmanlands län och Heby kommun serverades närmare 50 miljoner måltider.
Diskmaskiner och kött slukar energi
på restauranger, i skolor, på snabbmatställen och i andra storkök.
Det
finns stora kunskapsluckor när det
gäller energianvändningen i profes-
sionella kök, men bland andra Energimyndigheten arbetar med att ta fram
underlag för energiefektivisering.
Miljöstyrningsrådet arbetar också
med kriterier för miljöanpassad upphandling av storköksutrustning, där
det har visat sig att diskmaskinerna är
riktiga energislukare..
Projektet kommer även att fokusera
på vilka råvaror som används.
– Vi vet att den stora andel kött
som vi äter idag har stor klimatpå-
verkan. Kan vi minska andelen
kött och servera grönsaker efter
säsong minskar klimatpåverkan av
våra måltider krafigt, säger Anna
Malmström.
|