Hon delar med sig av
sin gåva
I naturens skafferi. Annelies Schöneck vill hjälpa människor att förstå sambanden mellan den mat vi äter och vår hälsa.
Och att vi kan använda oss av mycket från naturens skaferi.
Hushållslärarinnan och författaren Annelies Schöneck fyller
nittio nästa år och hoppas att hon då är färdig med sin bok
”De bittra örterna”. Att ta tillvara det som naturen erbjuder
är hennes passion och mission. Och så har det varit sedan
tonåren. Gröna Draken skrev om Annelies Schöneck för 15
år sedan. Nu har vi sökt upp henne igen.
Annelies Schöneck föddes1920 i Hann
over i Tyskland men
trivdes aldrig riktigt i
storstadsmiljön, därför utbildade hon sig
på lanthushållsskola
för att kunna bo och verka på landsbygden. Hon kom som arbetskraftsinvandrare till Sverige år 1953, och
har sedan 60-talet levt och arbetat
utifrån en antroposofsk helhetssyn
i Järna och på den pedagogiska gården Almagården i Lunger utanför
Arboga. Där verkade hon fram till år 2001, då gården lades ner och
fastigheterna såldes
En del av hennes snart 90-åriga
livserfarenhet fnns nedtecknad i ett
tiotal böcker och skrifer som bland
annat berättar om jordhusbygge,
mjölksyrning, brödbak, fermentering
(jäsning) av te och om att ta tillvara
äpplen. Och nästa år kommer alltså
”De bittra örterna” som enligt Annelies inte bara är en örtbok, utan
en bok som lika mycket handlar om
friskvård.
Annelies Schöneck tar emot i sin
röda stuga i den lilla byn Lunger.
Blommorna i trädgården prunkar och en rabattkant med romersk malört (som sedan blir ett välsmakande
bittert te) går ton i ton med de blågrå
knutarna på huset.
Vi är många som under 80- och 90
talet har gått på kurs hos Annelies
och lärt oss baka syrat bröd, göra
surkål och fermentera teer. För fem-
ton år sedan, i ett av Gröna Drakens
första nummer, intervjuade jag henne
om hushållskonstens allra viktigaste
grundstenar; ”att ta tillvara”. Då ar-
betade hon på Almagården, en små
skalig gård hon tog initiativ till i
mitten av 80-talet och vars råvaror
förädlades på plats.
Den pedagogiska verksamheten
pågick i 17 år med besök av skol-
klasser, praktikanter och kursdeltagare. Hon har inte förändrats
mycket, kanske är hon lite tunnare.
Men leendet, den intresserade blicken och det passionerade förhållningssättet till ämnet är precis som för
femton år sedan. Man kan undra
vad som är drivkrafen, vad som
fått henne att under alla år fortsätta
skriva och dela med sig av sin
kunskap.
– Jag vill hjälpa människor att hitta lösningar på problem. I grunden
handlar det om att se helheten, upptäcka vad som är bristerna och
sedan hitta bra lösningar. Det är en
gåva jag har som jag fått möjlighet
att dela med mig av, säger Annelies
efertänksamt.
Den drivkraften fck henne att
hjälpa ensamma lantbrukarhustrur
att bygga fungerande köksugnar i
Tyskland mitt under ett brinnande
andra världskrig. På Almagården
har samma drivkraf gett många
ungdomar en helt ny syn på mat och
friskvård.
Hon har lärt dem sädesslagen och
gett dem en chans att baka sitt eget
bröd. De har plötsligt förstått sambanden från jord till bord och vad
som krävs för att knåpa ihop en Maxburgare eller en Big Mac.
– Människans hälsa handlar om att
förstå helheten när det gäller naturen,
kroppen och själen. Min nya bok ger
bra exempel: de bittra ingredienserna i
kosten och matlagningen främjar matsmältningen, vilket höjer välbefn-
nandet både kroppsligen och själsligen. Jag har själv stor erfarenhet av
detta efersom jag är glutenintolerant
och måste vara noga med vad jag äter
för att må så bra jag kan, berättar hon.
Annelies intresse för naturens skafferi har funnits sedan barnsben och kunskaper om hushållning, kost och
därmed friskvård fck hon på lant-
hushållsskolan. Sedan får vi lägga till
ett helt liv av erfarenhet och mänsk-
liga möten, insamlat av en nyfken
själ. Enligt henne själv ledd av en
skyddsängel. Hur hade hon annars
klarat sig?
– Jag har upplevt nöden efer första
och andra världskriget, där problem-
lösningarna handlade om att få människor att överleva. Den brist vi ser
i samhället i dag är en annan. Den
handlar mer om stress och dålig mat,
vilket även det kan skapa själslig och
fysisk nöd. Jag är övertygad om att
vi bara kan bygga ett gott samhälle
och en god framtid om vi är friska
och mår bra. Själv har jag arbetat
med dessa frågor under hela mitt
liv och fått ge mycket, men jag har
också fått mycket tillbaka av de människor jag mött. Det gör att jag orkar och vill fortsätta arbeta så länge jag
kan.
text och foto: Lena Bergquist
|