Svensk hjälp till bättre kemikaliehantering i Kambodja

Giftiga kemikalier i butiken. I Kambodja är det inte ovanligt att kemiska bekämpningsmedel som används inom jordbruket är staplade bland matvarorna i butikerna.

Människor som blir sjuka och jord som blir obrukbar av stora mängder olagliga bekämpningsmedel. Sådan var den verklighet som Sara Hassellind mötte i Kambodja. Men där fanns också positiva inslag.

Det är vardag igen och Sara Hassellind är tillbaka på jobbet vid Länsstyrelsens rättsenhet. I maj besökte hon Kambodja för Kemikalieinspektionens räkning och mötte en verklighet där problemen med olagliga bekämpningsmedel är ofantliga. I butikerna såg hon farliga bekämpningsmedel staplade bredvid livsmedel och andra varor. Hon uppskattar att 90 procent av bekämpningsmedlen inte är tillåtna.    – Kemikalierna förs ofta in olagligt i landet från Thailand och Vietnam, säger Sara Hassellind

Jorden blir obrukbar
Det är vanligt att butikspersonalen blandar ihop olika bekämpningsmedel som de tror ska fungera. Lantbrukaren som köper blandningen sprider den därefter på sina åkrar helt utan skyddsutrustning. Ett stort problem är också att jorden blir obrukbar efter besprutningarna

Saknar kunskap
Sara Hassellind berättar att bekämpningsmedlen som bönderna köper kan bestå av 20 olika medel i en cocktail. De som blandar har inte kunskap i att hantera kemikalier och är kanske inte ens läskunniga. Dessutom är texten på etiketterna inte skriven på deras eget språk.
    – Många bönder förvarar kemikalierna inne i sina små hus bredvid sängen. De är rädda att de dyra bekämpningsmedlen ska stjälas. Eftersom människor tvättar kläder, badar och dricker vatten som är förorenat av bekämpningsmedel är det vanligt med sjukdomar
   – Många vet att de kan bli förgiftade, men tror att det går över så småningom.

Känns hoppfullt
Även om läget är allvarligt och de långsiktiga konsekvenserna inte kan överblickas, tycker Sara Hassellind att det känns hoppfullt. Hennes arbete i Kambodja är en del av ett tioårigt program med utbildning, utveckling och lagstiftning för att få en säkrare och bättre hantering av kemikalier i Kambodja, Laos och Vietnam. Det är Sida som tillsammans med FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, driver projektet. I Kambodja träffade hon inspektörer och gick igenom hur de arbetar. Hon tittade också på lagstiftningen och hanteringen av kemikalier.

Återvänder i höst
Sara Hassellind tycker att det känns bra att myndigheterna och inspektörerna är positiva och vill förbättra hanteringen.
   – Men de arbetar under helt andra villkor än vi gör i Sverige där vi har tillgång till arkiv och en enorm kunskapsbank via datorer. De har inte ens en dator, så när chefen på departementet ska skicka ett mejl måste han söka upp ett internetcafé. I höst åker Sara Hassellind tillbaka till Kambodja. Då ska hon ut på fältet tillsammans med inspektörerna. Hon kommer också att genomföra en utbildning för dem som säljer bekämpningsmedel.
    – Vi utgår från vad kambodjanerna tycker är viktigast att arbeta med. Kan vi vara med och förändra något i rätt riktning är det jättebra.

 

text: Marita Gustavsson
foto: Sara Hassellind