Rättvisemärkt gör skillnad för fattiga i
Sri Lanka

Skillnad. Kvinnorna som sorterar och rostar cashew-nötter tjänar cirka 10 000 rupies( ungefär 560 kr) i månaden. Det är en lön som det går att leva på i Sri Lanka. Om de i stället hade arbetat i ett företag som inte var anslutet till Rättvis handel, så skulle deras lön sannolikt ha varit betydligt lägre, kring 6 000 rupies.

Genom att välja Rättvisemärkta varor när du handlar motverkar du barnarbete, miljöförstöring och diskriminering. Du främjar demokrati och rätten att organisera sig, och ser till att odlarna får bättre betalt för sitt arbete. Att Rättvisemärkt verkligen gör skillnad såg Sara Wallentin med egna ögon under en studieresa till Sri Lanka i somras.

Sara Wallentin tycker att det är viktigt att fler väljer Rättvisemärkta produkter när de handlar. I somras såg hon med egna ögon hur mycket premien för Rättvisemärkt betyder för fattiga människor. Den går till arbetarna som bestämmer vad pengarna ska användas till.

Köpte en ambulans
Vid en teplantage som en av grupperna besökte har en ambulans köpts in för premien från Rättvisemärkt.
    – Ambulansen har redan räddat flera liv och varit till stor nytta för hela byn. Och de berättade att de köpt skolböcker så att barnen kan läsa vidare. Premien från Rättvisemärkt används till att utveckla lokalsamhället socialt och ekonomiskt, till exempel med skolor, bostäder och hälsovård
.
Noggrann kontroll
Studieresan till Sri Lanka som Sara Wallentin deltog i ingår i en kurs i Rättvis handel vid Röda korsets folkhögskola. Kursen ges på distans och deltagarna träffas ett antal helger under ett år. Halva gruppen reste i juli till Nepal och den andra halvan till Sri Lanka, för att se hur Rättvisemärkt fungerar i praktiken. Sara Wallentin valde Sri Lanka.
    – Under resan har jag verkligen förstått att det gör skillnad om vi väljer rättvist när vi handlar varor. Och jag har sett att de kontrollorgan som finns är väldigt noggranna. Deltagarna var indelade i mindre grupper om fyra personer som studerade olika områden. Saras grupp tittade på vilken betydelse produkternas design har. De övriga grupperna undersökte teproduktion, barns rättigheter och möjligheter samt fackliga rättigheter i de ekonomiska frizonerna.

Stora skillnader
Sara Wallentin upplevde att det är stor skillnad mellan de fabriker som är anslutna till IFAT*/Rättvisemärkt och de som inte är det.
    – Det handlar om allt från stämningen på arbetsplatsen till arbetsvillkor, löner och rätten att organisera sig. En stor del av tiden i Sri Lanka reste hon runt och besökte hemarbetande kvinnor, krydd-, ananas- och teodlingar liksom små arbetsplatser för tillverkning av mässing, tyger och korgar. Hon träffade också återförsäljare, företrädare för kontrollorganisationer och fackliga organisationer.
    – Vi blev väldigt bra bemötta. Människorna var generösa, de ville gärna visa upp vad de arbetar med och hur Rättvisemärkt fungerar. Sara Wallentin berättar att hon hade med sig fotografier på Rättvisemärkta produkter som säljs i butiker i Västmanland och i Världsbutiken i Västerås.
    – De blev väldigt glada och stolta när de fick se sina egna produkter på bilder från Sverige.

Hoppas på högre lön
Även om Sara Wallentin träffade många som fått det bättre genom att vara anslutna till Rättvisemärkt och såg mycket positivt, förklarar hon att det även finns problem. Den låga lönen för de hemarbetande kvinnorna är ett sådant exempel.
    – Vi såg att arbetet är viktigt för deras självkänsla, de har en samlingslokal där de träffar andra kvinnor och de får lära sig ett yrke. Men jag hoppas att de får högre lön också. Under resan träffade hon många eldsjälar som gjorde ett starkt intryck.
    – Det är roligt att det finns människor som är så engagerade och som så tydligt kopplar ekologisk odling till Rättvis handel. De berättade att många andra var tveksamma när de började odla ekologiskt. Men nu när de ser hur bra det är står många i kö för att få hjälp att ställa om jordbruket och organisera sig.

Fotnot:
* IFAT betyder The International Fair Trade Association

 

text: Marita Gustavsson