Hallå,
Lennart Sorby, vattenvårdsdirektör, Vattenmyndigheten i norra Östersjöns vattendistrikt



Hur påverkar vi i Västmanland Östersjön?
   – På många olika sätt. Jordbruket läcker till exempel ut mycket näringsämnen. Enskilda avlopp, trafiken till land och sjöss och industriutsläpp är andra sektorer som bidrar till övergödningen. Från vårt vattendistrikt bidrar vi med ungefär dubbelt så mycket näringsämnen till Östersjön som vi borde göra.

Men vad kan vi som bor långt från kusten göra?
   – Om vi inte klarar problemen i vattendragen uppströms så blir det problem längre ner, i Mälaren och Östersjön. Det är problematiskt eftersom Mälaren är dricksvattentäkt för väldigt många människor. Från vår region behöver vi minska fosforutsläppen med kanske 50 procent, vilket kräver mycket stora insatser.

Vad är Vattenmyndighetens uppgift?
   – Vårt uppdrag vid Vattenmyndigheten är att peka ut vad som behöver göras och vilka myndigheter och kommuner som ska göra vad. Vi har gjort en första kartläggning av inlandsvattnet, som faktiskt är ännu känsligare än Östersjön. Det visar sig att endast 10-20 procent av alla sjöar i vårt område mår bra. De flesta har problem med övergödning, och en del med försurning. Det är vi människor och vårt nyttjande av vattenmiljöerna som har ökat belastningen på vattnet under de senaste hundra åren.

  FAKTA VATTENMYNDIGHETEN
Länsstyrelsen i Västmanlands län är utsedd till Vattenmyndighet i Norra Öster-sjöns vattendistrikt. Distriktet omfattar hela eller delar av Stockholms, Uppsala, Södermanlands, Örebro, Västmanlands, Östergötlands och Dalarnas län