Ett hopp för framtiden
Sara Wallentin vill kunna kasta snöboll med barnbarnen

Med en välfylld ryggsäck av erfarenheter från såväl internationellt fredsarbete som lokal verksamhet i Röda Korset har Sara Wallentin nyligen börjat som ny förbundssekreterare i Förbundet Agenda 21.
   – Jag tycker det är intressant att koppla ihop det lokala och det globala och söka en helhetsbild, säger hon.

Gröna Draken möter Sara Wallentin

Bor
I lägenhet i Västerås. Flyttar snart till hus i Ramnäs.

Familj
Sambon Carl och sonen
Hugo, nio månader.

Gör på fritiden
Bakar och lagar mat – bra när tankar ska sorteras. Syr om kläder. Tränar aerobics.
Senast lästa bok
”Happy Sally” av Sara Stridsberg.

Senaste teaterföreställning Barnvagnscafé på Teater Västmanland.

Favoritmat
Squashsoppa med parmesanost. Squash från egen odling.


När hon fick veta att jobbet var hennes blev hon så glad att hon dansade runt hemma, berättar Sara.
   Det är lätt att föreställa sig. Hon ger ett mycket livligt intryck och berättar att hon gärna dansar. Just så där – i pur livsglädje – på vardagsrumsgolvet.
   Hon har just varit föräldraledig. Sonen Hugo har hunnit bli nio månader och Carl, Saras sambo, har tagit över hemmaansvaret.
   – Det känns bra. Jag längtar ju hem på kvällarna förstås, men just nu är det så roligt på jobbet också.

Många idéer
Massor av tankar sköljer hela tiden genom huvudet. Hon funderar över hur Förbundet Agenda 21 bäst kan vara det idéforum och den inspiratör för medlemmarna som hon önskar. Hon hoppas att projektet ”Fossilfritt Västmanland” ska nå sitt mål och att länet verkligen är oberoende av fossila bränslen 2015. Och hon grubblar på en nyväckt tanke att Västmanland skulle kunna bli en ”fair trade”-region, enligt den modell Rättvisemärkt lanserat.
   Tankarna snurrar ofta runt när hon lagt sig för att sova. Därför har hon penna och papper till hands vid sängen, för att rädda idéer till morgondagen.

Energi från mormor
Sara berättar att hon varit engagerad i ”rädda världen-frågor” sen hon var liten. Hon är uppväxt i Västerås. Som liten sjöng hon fredssånger i Unga Örnars kör och var med i Mulleverksamhet. Mormor var engagerad i Hörselskadades Riksförbund och förde vidare idén om alla människors rätt till både delaktighet och ansvar.
   – Den där energin påverkade mig nog, tror Sara.
   Efter studentexamen och utbildning till pol mag, har Sara på olika sätt arbetat med ideella organisationer och internationellt fredsarbete. Hon har arbetat inom Röda Korset, bland annat som ungdomskonsulent i Västmanland.
   Under en period på tio månader bodde hon i Guatemala och Mexico som fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen.
   – Det innebär att man finns i lokalsamhället, i små byar, och är ett sorts internationellt ”öga” som ska stärka och öka handlingsutrymmet för dem som verkar för en fredlig utveckling. I det här fallet handlade det om att skydda vittnen i folkmordsprocessen i Guatemala.

Vi kan välja
– Där fick jag insikten att människor klarar sig på väldigt lite. Och det är klart att man blir ledsen över att klyftorna är så stora. Men egentligen blir jag mer deprimerad här hemma, säger Sara.
   – Vi har så mycket. Jag skulle önska att vi kunde se potentialen i det och förvalta det. Var och en kan göra ganska mycket. Det finns alternativ. Vi kan välja lokalproducerat, Krav-märkt och Rättvisemärkt. Vi kan kolla hur kläderna vi köper är producerade.

Gillar årstiderna
– Det mest fascinerande med Sverige är årstiderna. Hösten när vi kan plocka svamp. Vintern som är så härlig att vara ute i och våren när solen kommer och alla blir glada. Det finns skäl att slå vakt om naturen och göra vad vi kan för att motverka en klimatförändring.
   – Jag vill kunna kasta snöboll med mina barnbarn. Så enkla saker är värda att värna om, tycker Sara.


Text: Yvonne Busk
Foto: Kim Lill