Lektion 1

Växthuseffekten är ett naturligt fenomen som gör klimatet här på jorden behagligt. Utan den hade jordens medeltemperatur varit nästan 35 grader kallare än idag. Vattenånga, koldioxid och andra växthusgaser finns naturligt i jordens atmosfär. Där släpper de in solljuset men de fångar upp värmestrålning som egentligen är på väg ut igen och gör att den reflekteras tillbaka ner mot jorden. Växthusgaserna håller alltså kvar solens värme lite längre här kring jorden.

Växthuset runt jorden tätnar
Människan förstärker detta naturliga fenomen genom att släppa ut mer växthusgaser, främst koldioxid genom förbränning av fossila bränslen, i atmosfären. Resultaten blir att ”växthuset” runt jorden blir tätare och håller kvar värmen bättre. Ju mer växthusgaser i atmosfären – desto varmare blir det. Man brukar kalla detta för den förstärkta växthuseffekten.

Medeltemperaturen ökar
Hittills har jordens medeltemperatur ökat med 0,8 grader sedan slutet av 1800-talet. Forskarna befarar att medeltemperaturen kommer att kunna stiga med ytterligare sex grader under de kommande hundra åren. Det förekommer även naturliga variationer i klimatet, men dessa är inte jämförbara med vad som nu håller på att ske. Under de senaste 2000 åren har medeltemperaturen varierat inom en grad.

Många drabbas
Effekterna av ett förändrat klimat syns redan idag. Havsytan har stigit med cirka 15 cm. Glaciärer, liksom isen vid polerna, smälter i en oroväckande snabb takt. Om växthuseffekten förstärks ytterligare varnar forskare för stigande vattennivåer i hav och sjöar, förvärrad torka och översvämningar. Vädret kommer att bli alltmer instabilt. Det får effekter på både ekonomin och ekosystemen. Människor kommer att drabbas hårt. Men de värsta scenarierna behöver faktiskt inte infrias, om vi minskar våra utsläpp av växthusgaser.

Tekniken finns
Redan idag har vi kunskap om vad som måste göras för att minska utsläppen. Ny teknik, smartare energianvändning och nya energikällor är medicinen mot den förstärkta växthuseffekten.

Här kan du läsa mer och få tips och råd
Internet
arkiv.fa21.se (klicka på rutan ”Fossilfritt”). På sidan finns en rubrik som heter ”Tips & Trix” som länkar vidare till flera bra sidor med tester på hur mycket du själv påverkar klimatet.
www.naturvardsverket.se/sv/Klimat-i-forandring.
www.smhi.se Klicka på fliken ”Klimat”.

Böcker/tidskrifter
En obekväm sanning av Al Gore är boken med samma tema som hans uppmärksammade film.
100 sätt att rädda världen av Johan Tell är en bok med konkreta tips på vad vi som individer kan göra.
Meteorologernas Väderbok av Claes Bernes och Pär Holmgren är en bok om väder och klimat.
Sveriges Natur, Naturskyddsföreningens tidning. I nr 3/07 beskrivs sambandet mellan mat och miljö.

 

Visste du att...
... en bilresa mellan Västerås och Suraham-mar (26 km) leder till utsläpp av 6 kg koldioxid? Lika mycket utsläpp blir det om du konsumerar 2 kg färska tomater, 16 kg moröt-ter eller reser 100 km med buss.
Utsläppen från transporterna med buss och bil har vi fått fram från koldioxidberäknaren: http://www.klimatbalans.se.
Utsläppen från livsmedel är hämtade från rapporten “Energi- och koldioxidintensiteter för 319 varor och tjänster” utgiven av Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).