Den äldre mannen fick sig ett gott skratt

Dricksvattnet hade börjat sina redan efter ett par dagars paddling.Vi stegade därför upp till det äldre paret för att besvära om påfyllning av vattenförrådet. Mannen log lite finurligt när han hörde vår försiktiga fråga. ”Ta hur mycket ni vill, det är bara att hinka upp nere vid bryggan.” Och så skrattade han gott när han hörde att vi hade paddlat runt i området flera dagar och snålat på vattnet. Kvaliteten på sjöns vatten var så god att det gick utmärkt att dricka.
   Känslan var ungefär densamma som jag haft många gånger när jag släpat hem backar med buteljerat vatten från affären. Vi har förmodligen världens bästa kranvatten som kostar något öre per liter. Ändå köper vi vatten på flaska för flera tior litern. Påfrestningarna på miljön blir också stora. Att köra runt vatten på lastbilar påskyndar inte bara växthuseffekten. Föroreningarna i luften liksom övergödningen av haven ökar. Mark och vattendrag försuras och det krävs naturresurser och energi för att tillverka och fylla flaskorna.

Koldioxidutsläpp kopplat till konsumtion av buteljerat vatten motsvarar uppvärmningen av 8 500 oljeuppvärmda villor eller 12 500 bilar som körs på fossila bränslen. Sammanlagt handlar det om 34 000 ton koldioxid per år. Bara i Sverige. Många anser att det även finns hälsoproblem med flaskvattnet, bland annat genom kemiska tillsatser.
   Trots att det är dyrt, förstör miljön och kan skada hälsan dricker vi alltmer flaskvatten. Nästan 250 miljoner liter per år, vilket är en tredubbling på knappt 15 år. Samtidigt oroas vi över växthuseffekten och miljöproblemen. Det hänger inte ihop.
   Men det finns en motreaktion. Alltfler konferensanläggningar och restauranger tar bort det buteljerade vattnet från menyn. Men som så ofta är det i slutändan vi som privatpersoner och konsumenter som gör våra val. Varje gång vi byter ut vatten på flaska mot vanligt kranvatten är ett steg
i rätt riktning. Och många bäckar små...

Om ett par veckor är det miljövänliga veckan. I år är temat textilier, vilket vi uppmärksammar i det här numret av Gröna Draken. Men miljövänliga veckan är ett ypperligt tillfälle att ta nya steg, bryta gamla konsumtionsvanor och leta efter de miljö- och rättvisemärkta alternativen inom alla områden.


  

Kjell Gustavsson, chefredaktör
kjell@fa21.se