Fruktbar
verksamhet
Stockholmarnas
ekologiska äpplen
kommer från Hallstahammar
Sveriges
största ekologiska fruktodling har bytt ägare. Men tusentals
stockholmare kommer även i fortsättningen att förses
med ekologisk frukt från Hallstahammar.
I
närheten av Bergs kyrka reser sig tio tusen äppelträd,
päronträd och plommonträd i rader över ett
område stort som 20 fotbollsplaner. Störst i Sverige
när det gäller ekologisk frukt. Här mognar eller
har just mognat ett hundratal äpplesorter. Plus plommon och
päron.
En del av frukten säljs på Bondens
Marknad under namnet Ekofrukt. Men mycket fraktas också
till Stockholm, till de numera tusentals hushåll som prenumererar
på Ekolådan, en låda ekologiska grönsaker
och frukter som regelbundet levereras hem till dörren.
Dignande
I rad på rad står äppelträden dignande av
frukt. Den här tiden mognar de i rask takt och ett halvdussin
personer jobbar hårt med att plocka, sortera och förpacka.
Odlingen i Berg är viktig för Ekolådan
– så viktig att Stiftelsen Biodynamiska Produkter,
som står bakom Ekolådan, i våras köpte
den. Ekologisk frukt från Sverige är en bristvara,
det gällde att säkra leveranserna.
Försöksodling
De första fruktträden i Berg planterades 1993 av Göran
och Berit Erlandsson. Då var det en försöksodling.
De lade ned ett stort arbete på att hitta sorter som passade
både för det nordiska klimatet och för ekologisk
odling. Bland annat hämtades många sorter från
Baltikum.
De senaste åren har sonen Palle Erlandsson
drivit odlingen. Men han har en annan, nästan lika stor fruktodling
utanför Tillberga som han vill ägna mer tid åt
och han vill dessutom satsa mer på förädling.
Därför bestämde han sig i våras för
att sälja odlingen i Berg.
– Vi har samarbetat med Biodynamiska Produkter
i flera år, så det var en bra lösning att de
tog över, säger han.
Hundra
sorter
Han räknar med fortsatt samarbete mellan de två fruktodlingarna
och med Pawel Michno. Denne förestår odlingen i Berg
där han arbetat i åtta år. Han känner varje
träd och är väl bekant med alla sorter av äpplen,
plommon och päron som odlas. Varje sort kräver sin särskilda
omsorg. Och det är mycket manuellt arbete med att odla frukt
ekologiskt.
– Vi producerar nästan lika mycket
som i en konventionell fruktodling men lägger ned betydligt
mer arbete, säger Palle Erlandsson.
Datorn
nödvändig
Samtidigt är högteknologi en förutsättning:
odlingen har en liten väderstation kopplad till en dator.
Utifrån uppgifter om temperatur, bladfuktighet med mera
räknar datorn ut när det är dags att gripa in mot
hotande svamp- eller insekts-angrepp.
– Vi använder ju biologiska bekämpningsmedel,
och de kräver stor precision i användandet. Utan datorn
skulle det inte gå, säger Palle Erlandsson.
Skörden brukar ligga kring 80-90 ton per
år. Men fruktodling är väderkänslig. En frostnatt
i blomningen eller en hagelstorm kan slå ut större
delen av skörden.
Egna
favoritsorter av äpplen?
– Oj, det finns så många…
men Rubin är riktigt god. Liksom Höstdessert, en baltisk
sort. Och Discovery.
Pawel Michno väljer också Discovery
och Rubin men har Auxis som tredje favorit.
Fakta
– Ekolådan ”2 500 lådor körs
ut
varje vecka.” |
Ekolådan
startade 2003 som en prenumerations-tjänst till hushåll
på Söder i Stockholm. Tanken var att konsumenter
skulle få ekologiska produkter av hög kvalitet
samtidigt som odlarna gynnades genom fasta kontrakt. Just
de fasta kontrakten gör också att innehållet
i lådorna kan variera beroende på vad odlarna
har att erbjuda. Som prenumerant bokar man en låda till
ett visst värde, sedan kan den innehålla olika
grönsaker och frukter.
odlarna finns både i Sverige och på andra kontinenter.
Exempelvis har man ett samarbete med småskaliga bananodlare
i Dominikanska republiken.
Från en blygsam start har Ekolådan
växt rejält. Idag körs 2 500 lådor varje
vecka från basen i Järna. De flesta prenumeranterna
bor i Stockholm, men det går också Ekolådor
till orter i Östergötland – och till Arboga.
Prenumeration, beställningar och ändringar sköts
via Ekolådans hemsida www.ekoladan.se. |
Text:
Anders Jägeberg
Foto: Kim Lill
|