Fruktbar verksamhet
Stockholmarnas ekologiska äpplen
kommer från Hallstahammar

Sveriges största ekologiska fruktodling har bytt ägare. Men tusentals stockholmare kommer även i fortsättningen att förses med ekologisk frukt från Hallstahammar.

I närheten av Bergs kyrka reser sig tio tusen äppelträd, päronträd och plommonträd i rader över ett område stort som 20 fotbollsplaner. Störst i Sverige när det gäller ekologisk frukt. Här mognar eller har just mognat ett hundratal äpplesorter. Plus plommon och päron.
   En del av frukten säljs på Bondens Marknad under namnet Ekofrukt. Men mycket fraktas också till Stockholm, till de numera tusentals hushåll som prenumererar på Ekolådan, en låda ekologiska grönsaker och frukter som regelbundet levereras hem till dörren.

Dignande
I rad på rad står äppelträden dignande av frukt. Den här tiden mognar de i rask takt och ett halvdussin personer jobbar hårt med att plocka, sortera och förpacka.
   Odlingen i Berg är viktig för Ekolådan – så viktig att Stiftelsen Biodynamiska Produkter, som står bakom Ekolådan, i våras köpte den. Ekologisk frukt från Sverige är en bristvara, det gällde att säkra leveranserna.

Försöksodling
De första fruktträden i Berg planterades 1993 av Göran och Berit Erlandsson. Då var det en försöksodling. De lade ned ett stort arbete på att hitta sorter som passade både för det nordiska klimatet och för ekologisk odling. Bland annat hämtades många sorter från Baltikum.
   De senaste åren har sonen Palle Erlandsson drivit odlingen. Men han har en annan, nästan lika stor fruktodling utanför Tillberga som han vill ägna mer tid åt och han vill dessutom satsa mer på förädling. Därför bestämde han sig i våras för att sälja odlingen i Berg.
   – Vi har samarbetat med Biodynamiska Produkter i flera år, så det var en bra lösning att de tog över, säger han.

Hundra sorter
Han räknar med fortsatt samarbete mellan de två fruktodlingarna och med Pawel Michno. Denne förestår odlingen i Berg där han arbetat i åtta år. Han känner varje träd och är väl bekant med alla sorter av äpplen, plommon och päron som odlas. Varje sort kräver sin särskilda omsorg. Och det är mycket manuellt arbete med att odla frukt ekologiskt.
   – Vi producerar nästan lika mycket som i en konventionell fruktodling men lägger ned betydligt mer arbete, säger Palle Erlandsson.

Datorn nödvändig
Samtidigt är högteknologi en förutsättning: odlingen har en liten väderstation kopplad till en dator. Utifrån uppgifter om temperatur, bladfuktighet med mera räknar datorn ut när det är dags att gripa in mot hotande svamp- eller insekts-angrepp.
   – Vi använder ju biologiska bekämpningsmedel, och de kräver stor precision i användandet. Utan datorn skulle det inte gå, säger Palle Erlandsson.
   Skörden brukar ligga kring 80-90 ton per år. Men fruktodling är väderkänslig. En frostnatt i blomningen eller en hagelstorm kan slå ut större delen av skörden.

Egna favoritsorter av äpplen?
   – Oj, det finns så många… men Rubin är riktigt god. Liksom Höstdessert, en baltisk sort. Och Discovery.
   Pawel Michno väljer också Discovery och Rubin men har Auxis som tredje favorit.

Fakta – Ekolådan ”2 500 lådor körs ut
varje vecka.”
Ekolådan startade 2003 som en prenumerations-tjänst till hushåll på Söder i Stockholm. Tanken var att konsumenter skulle få ekologiska produkter av hög kvalitet samtidigt som odlarna gynnades genom fasta kontrakt. Just de fasta kontrakten gör också att innehållet i lådorna kan variera beroende på vad odlarna har att erbjuda. Som prenumerant bokar man en låda till ett visst värde, sedan kan den innehålla olika grönsaker och frukter.
odlarna finns både i Sverige och på andra kontinenter. Exempelvis har man ett samarbete med småskaliga bananodlare i Dominikanska republiken.
   Från en blygsam start har Ekolådan växt rejält. Idag körs 2 500 lådor varje vecka från basen i Järna. De flesta prenumeranterna bor i Stockholm, men det går också Ekolådor till orter i Östergötland – och till Arboga. Prenumeration, beställningar och ändringar sköts via Ekolådans hemsida www.ekoladan.se.

 

Text: Anders Jägeberg
Foto: Kim Lill