Svamp och vilt bär
ännu spår av Tjernobyl

I våras var det 20 år sedan kärnkraftsolyckan i Tjernobyl spred ett stort radioaktivt moln över Europa. En katastrof som fortfarande märks i naturen.

Det var den 26 april 1986 som explosioner och stora bränder totalförstörde reaktor 4 i Tjernobyl i Ukraina. Radioaktiva ämnen från olyckan nådde snart Sverige och kunde mätas i hela landet.
   De största mängderna kom i områden där det råkade regna samtidigt som molnet passerade.

Ingen rabarber
I Sverige uppmanades människor att inte äta färsk gräslök eller plocka den första spirande rabarbern. Barn och kor hölls inomhus. Renar fick utfodras med hö eftersom renlaven innehöll stora mängder cesium. Radio, TV och tidningar rapporterade dagligen om cesiumhalter.
   De områden som drabbades värst av nedfallet var södra och mellersta Norrland, norra Uppland och Västmanland, där norra delen av Heby kommun fick ta emot de största mängderna.

Olika mycket nedfall
Stora lokala variationer i nedfallet förekom, huvudsakligen beroende på hur mycket det regnade när det radioaktiva molnet passerade. Det är anledningen till att koncentrationen av cesium 137 i bär, svamp och fisk kan variera mellan mycket närbelägna platser.
   Det är framförallt ren, insjöfisk, vilt och svamp i de områden som fick det högsta nedfallet i samband med Tjernobylolyckan som idag kan innehålla höga halter av cesium 137.

Allt kan ätas
Men varken livsmedelsverket eller statens strålskyddsinstitut, SSI, avråder från att äta mat från dessa områden.
   – Generellt sett kan vi äta allt i naturen idag och det finns inga restriktioner, säger Leif Moberg vid SSI.
   Han anser att riskerna för framtida skador på grund av strålning från Tjernobyl är små.
   – Om man inte är extrem konsument av renkött till exempel, då bör man tänka sig för.

Mäter var 7:e månad
Miljöförvaltningen i Heby mäter strålning var sjunde månad på samma sätt som övriga kommuner i länet. De får fortfarande en del telefonsamtal med frågor om hur det är med strålningen, berättar Helena Lindström som är miljö- och hälsoskyddsinspektör i kommunen.
   – Det ringer många som tänkt köpa hus här i kommunen och undrar hur det är. Men vi hänvisar till SSI som sammanställer kommunernas rapporter.

Bättre beredskap
Beredskapen har blivit bättre sedan Tjernobyl. Det säger Krister Nilsson vid länsstyrelsen i Västmanland. Han ansvarar för att ta in rapporter från mätningar i länets kommuner och skickar resultatet vidare till Statens Strålskyddsinstitut, SSI.
   – Vi mäter markstrålningen var sjunde månad, på det sättet ser vi om det är skillnad i resultatet under de olika årstiderna.
   Sedan år 2000 finns ett instrument, SRV 2000, som är överlägset de tidigare och kan mäta mycket små värden. Varje kommun har ett instrument och det har även alla räddningstjänster i länet.
   – Vi kan vara med på spåret från början, säger Krister Nilsson.

Läs mer:
Statens strålskyddsinstitut www.ssi.se
Naturskyddsföreningen www.snf.se

 

Text: Marita Gustavsson
Foto: Kim Lill