Fånga
säsongen!
Ann-Sofie vill få konsumenter att
välja grönsaker efter årstid
Ta
vara på säsongerna. Det är Ann-Sofie Burholms
budskap till sina kunder. Som ganska nybliven handlare i frukt
och grönt vill hon återuppväcka känslan för
vilka tider som olika grönsaker är extra smakrika.
Ann-Sofie Burholm
Namn:
Ann-Sofie Burholm.
Arbetar
som: Butiksinnehavare.
Bor:
På Lidehäll, ett lantbruk utanför Enköping
som mannens släkt drivit i fyra generationer.
Familj:
Man, två söner och en katt.
Läser
just nu: Förutom facktidningar Nobels testamente
av Liza Marklund.
Senast
sedda film:
Minns inte. Har tittat på svalor och solnedgångar
hela sommaren.
Gör
på fritiden: Umgås med familj och vänner.
I sommar har det blivit mycket bad i Mälaren.
|
Hösten
har rotfrukter, sommaren färskpotatis. Sallad är ingen
höjdare till jul. Men då finns olika sorters kål
i stället. Om vi lär oss att acceptera säsongsvariationer,
behövs inte så mycket genmanipulation och snabbodling,
anser Ann-Sofie Burholm.
Mat är både hennes arbete och allra
största intresse. Hon är odlare och driver tillsammans
med sin man ett ekologiskt jordbruk, hon är aktiv i ”Mat
i Västmanland”, ”Slow Food” och ”Bondens
egen marknad”. Sedan drygt ett år äger hon också
Ericssons Frukt & Grönt i Västerås.
– Jag tycker mycket om god mat. Färskpotatis
med olika tillbehör och italiensk mat är jag väldigt
förtjust i. Och jag tycker om säsonger, säger Ann-
Sofie.
Suddiga
gränser
Gränserna mellan olika säsonger har suddats ut lite
när nya tekniker för förvaring, förädling
och transporter har utvecklats. Därför har vi tappat
något av känslan för vad som är extra fint
och smakrikt just för tillfället, menar hon.
Intresset för mat och odling har hon haft länge, men
att Ann-Sofie också blev affärsinnehavare var mest
en slump.
– Den enda försäljning jag hade
sysslat med tidigare var att jag sålde ägg och grönsaker
på mjölkpallen hemma vid gården. Att den här
butiken var till salu fick jag veta genom en kompis. Först
tänkte vi köpa den tillsammans. Men sedan blev det bara
jag som köpte den, berättar hon.
Olika
sorter samsas
Allra helst skulle hon vilja att allt i butiken var framställt
enligt hennes egen matfilosofi; säsongens närproducerade
och ekologiska produkter. Men det går inte att driva en
affär så, menar hon. Därför ligger ost från
ett litet mejeri i Karbenning sida vid sida med ost från
Frankrike i ostdisken. Hon har olika sorters morötter, varav
vissa är ekologiskt odlade och andra inte.
– Men, säger hon, och lyfter upp
ett knippe morötter, de här kommer från Italien.
De är ekologiskt odlade, men har transporterats ända
hit. Hur ekologiskt är det egentligen?
Misstänksamhet
– Min egen åsikt är klar, säger Ann-Sofie.
Vi odlar självklart ekologiskt hemma på gården.
Men jag har märkt att det finns människor som är
misstänksamma mot de produkterna, även när de har
samma pris som icke ekologiska.
– Och andra kunder är skeptiska mot
till exempel argentinska äpplen, som är besprutade och
gasade. Det ena förstår jag, men inte det andra. Samtidigt
vill jag möta så många kunders önskemål
som möjligt.
Ann -Sofie tycker sig märka att fler och
fler barnfamiljer och ungdomar vill handla ekologiskt.
– Jag tror att vi har kommit till ett
vägskäl, till följd av Lidl och alla andra stora
lågpriskedjor som öppnat butiker över hela landet.
Antingen satsar man på lågpris eller så satsar
man på kvalitet. Det som finns i huvudfåran får
sin motvikt i mer nischade produkter. Folk vill veta vad de köper,
säger hon.
Text:
Yvonne Busk
Foto: Kim Lill |