Mer
näring i solmogen frukt
Under
sommaren har tidningarna publicerat många intressanta artiklar
om natur och hälsa. Till exempel att våra vanligaste
och färgrikaste bär som blåbär, hallon och
jordgubbar riktigt kryllar av antioxidanter och till viss del
kan ersätta köpta kosttillskott.
En tidning undersökte grönsaker och
frukter i affärerna och konstaterade att de hade lågt
näringsvärde eftersom de plockas omogna för att
klara transporterna. Grönsaker och frukter som är solmogna
blir näringsrikare och sötare, detta kan mätas
med hjälp av ”Brix-värdet”. En mätmetod
som vi konsumenter borde välkomna i grönsaks- och frukt-diskarna
så att vi vet vad vi betalar för.
En luttrad frukt- och grönsaksförsäljare
som intervjuades i tidningen menade att Brix-värdet inte
spelar någon roll. Kunden köper med ögonen och
väljer hellre ett perfekt format och färgat äpple
som är smaklöst än ett äpple med prickar på
som är närodlat, solmoget och smakrikt.
När vi plockar våra egna solmogna
bär får vi även motion och avkoppling. Om vi nu
inte tillhör den grupp människor med tävlingsinstinkten
ständigt påkopplad. När tävlingsplockaren
visar sin hink och skakar uppfordrande på den så är
den naturligtvis redan halvfull. Du kan svara med Svenska Dagbladets
rubrik den 25 juli: ”Stress ökar risk för cancer”.
Det kanske känns lite dramatiskt och jag
vet inte om det hjälper mot genuin tävlingsinstinkt…
Antagligen inte.
Under
några lata semesterdagar har jag läst Åsa
och Mats Ottossons bok Naturkraft där de intervjuar människor
som gått från medicinsk och psykisk livskris till
ett nytt och friskare liv tack vare vistelse i naturen. Författarna
ställer sig frågan varför vi är så
benägna att köpa allt vi behöver, istället
för att först fundera över om vi kan skaffa det
gratis (det är ingen uppmuntran till stöld utan en uppmaning
att rikta blickarna mot närmaste park och skogsbacke).
Paret Ottosson redovisar entydiga forskningsrapporter
som berättar att kontinuerligt varande i naturen sänker
stressnivån och blodtrycket, förbättrar immunförsvaret,
ökar konditionen och minskar blodfetterna, ja helt enkelt
gör oss friskare! Vi mår bra av att då och då
lämna mängden stimuli som vi utsätts för i
staden och all uppmärksamhet som krävs av oss i hemmet
och på jobbet. I naturen lämnar vi ”riktad uppmärksamhet”
som ställer krav på val och handling och övergår
till avkopplande och energiskapande ”spontan uppmärksamhet”
som bara kräver närvaro. Du blir det du är istället
för det du gör.
Vare
sig vi vill eller inte så har vi en liten urmänniska
i oss. När hjärnan går på högvarv och
vi blir stressade slår det sympatiska nervsystemet till
som gör att ”pulsen och blodtrycket stiger, muskelfibrerna
spänns, svettkörtlarna går på högvarv,
produktionen av sömnhormonet melatonin minskar och istället
strömmar stridshormonerna adrenalin och noradrenalin till”,
allt enligt professorerna Rachel och Stephen Kaplan på University
of Michigan. ”Naturen är inte ett trevligt lull-lull
någonstans i civilisationens utmarker”, menar Ottossons,
den är vårt ursprungshem och fungerar som förebyggande
hälsovård och som läkande medicin. Varför
äter vi hellre lipiton,
seloken zoc och zoloft, som finns med på listan över
de mest sålda läkemedlen, istället för att
motionera och vistas i avstressande skön natur eller i vackra
stadsparker?
Åsa och Mats Ottosson ställer frågan
och jag har funderat över svaret under ett blommande, kartbemängt
och numera äppelmoget åkeröträd.
Fakta – Brix-värde |
Brix-värdet
är ett mått på mängden lösliga
ämnen i fruktsaften; fruktsocker, vitaminer, aminosyror,
proteiner och andra ämnen. Frukt med ett högt
Brix-värde smakar sötare och innehåller
mer vitaminer och mineraler.
Läs mer på www.slv.se.
|
En
kajaktur om dagen
Jag
har under sensommaren glidit fram i kajak efter Mälarviken
Fredens vasskanter och insett vilket underbart fortskaffningsmedel
det är. Det är jag inte ensam om att tycka: företaget
som gör kajaker har kö till sina ”konstverk”,
kajakpaddling har ökat stort de senaste åren.
En
flock på ett hundratal säd- och grågäss
samlades i Freden under augusti, de flyttade sig makligt åt
sidan när jag stilla kom glidande med vinden i ryggen och
paddeln vilande över sittbrunnen. Hägern, som lyfte
bara några meter framför mig, visade sig vara lika
lång som jag – mellan vingspetsarna. Man får
ett nytt perspektiv både på sig själv och djuren
omkring när man befinner sig på samma nivå.
Vill du prova
att paddla kajak eller bara veta mer om kajakpaddling?
Kontakta i så fall gärna Havspaddlarna Västerås
på telefon 021-12 00 69
eller e-postadress ordf@havspaddlarna.se.
De har höstens sista gemensamma paddling första advent.
|