Hallå där...

...Göte Hamplin, rovdjursinventerare vid Länsstyrelsen. Hur är rovdjursläget i länet? För tio år sedan fanns här ingen varg och bara enstaka lodjur. Nu vet vi att det finns vargar i Uttersbergsskogarna, och lodjursstammen ligger år efter år på en hög nivå.

Varför gör ni inventeringar av rovdjuren i Västmanland?
– Det är ett uppdrag vi har från riksdagen. Siffrorna som kommer fram vid inventeringarna ska ligga till grund för olika beslut, till exempel skyddsjakt. Det är viktigt att vi har fakta om hur det ser ut då det går många rykten om hur många rovdjur det finns, och var de finns. Nu har vi fått extrapengar från Naturvårdsverket för olika informationsinsatser och ska ut och informera om rovdjur och höra vad människorna anser om dem. Det är viktigt att vi lyssnar på de mest berörda, det vill säga de som bor på landsbygden, tamdjursägare och jägare.

Hur ofta görs inventeringar av rovdjur i länet?
– Vi gör inventeringar varje år, men de kan vara olika stora. Ofta undersöker vi hur det ser ut under ett par dagar i hela länet. Då är det en jätteinsats i Jägareförbundet Västmanlands regi med cirka 100 personer inblandade. När det gäller vargar görs spårningar under hela vintern.

Men hur går det till rent praktiskt?
– Vid stora inventeringar åker man sakta och försiktigt på oplogade skogsbilvägar när det är nysnö. När man hittar spår följer man det bakåt för att se om det är en familjegrupp av lodjur. Det är endast familjegrupper som vi räknar. Vi kan också gå på uppgifter från dem som bor i området eller andra som gjort observationer och göra en särskild inventeringsinsats.

Vad visade den senaste inventeringen?
– När det gäller lodjur räknar vi med att det fanns 16 familjegrupper (en hona med unge/ungar) i vintras, vilket motsvarar ca 90 lodjur, men det kan finnas fler. Nu hittade vi spår efter en familjegrupp så långt söderut som i Kungsörstrakten vilket inte gjorts vid tidigare inventeringar.
   – I Uttersbergsskogarna fanns en flock på minst nio vargar. De rör sig i olika stora grupper. I vintras såg man en grupp på fyra och en grupp på fem vargar. De har fått nya valpar i år men vi får inte reda på hur många förrän vid kommande vinter när det blir spårsnö.
   – En och annan björn passerar och det är tänkbart att de övervintrar i länet. Men vi vet inte säkert. Björn har varit synlig i främst de norra delarna av länet men även i skogarna runt Virsbo och så långt söderut som i Himmeta.

I en del landsändar är det mer debatt om rovdjur, varför är det så lugnt här i länet?
– Under 2005 dödades inga tamdjur av rovdjur i länet. Däremot skadades fem hundar av lodjur. Från år 2000 till 2004 har lodjur dödat i snitt sex eller sju får per år. Åren 1997-1999 dödades sammanlagt 19 får av varg men sedan år 2000 har endast ett får och ett nöt dödats av genomströvande varg. Då vargarna i Uttersbergsreviret inte rivit några tamdjur är det inte lika livliga diskussioner där som i exempelvis Dalarna.
   – Många människor känner sig oroliga när rovdjuren finns i närheten och den oron måste vi ta på allvar. Vi måste lyssna och informera om fakta.
   – Jag vill också passa på att be allmänheten att höra av sig om observationer av varg, björn och lodjur.

 

Text och foto: Marita Gustavsson