Friskvårdscentralen Naturen
Allt fler upptäcker grönskans betydelse för hälsan

Nya gröna vågen är här med satsningar på tätortsnära natur, trädgårdsterapi och grönare dagis och skola. Allt fler upptäcker friskvårdscentralen Naturen, som har öppet dygnet runt, är helt gratis och utan biverkningar – utom kanske enstaka myggbett.

Det är inte bara tomt prat att svenskarna är ett naturälskande folk. De flesta – 80 procent – anser att det är nödvändigt för livskvaliteten att komma ut i skog och mark. 42 procent tycker att det är absolut nödvändigt.
   Det visar en enkätundersökning som gjorts på uppdrag av Skogs-styrelsen.

En promenad i skogen
En annan undersökning ställde frågan: ”Vad skulle du rekommendera en nära vän att göra om han eller hon kände sig stressad och orolig?”. De tillfrågade rankade att ”ta en promenad i skogen” högst av tio möjliga svarsalternativ.
   På sista plats kom ”ta lugnande medel”.
   Det finns alltså en utbredd tro på att man kan få kraft och ro i naturen.
   Och det är inte taget ur luften. Sedan drygt tjugo år finns gott om forskning i bland annat USA och Sverige som visar att även enkla vistelser i natur påverkar psyke och kropp positivt, på ett sätt som går att mäta och bevisa.
   En av pionjärerna inom forskningen om natur och hälsa är den amerikanske miljöpsykologen och professorn i landskapsarkitektur Roger Ulrich. Han visade i en numera klassisk studie att nyopererade patienter tillfrisknar fortare om de har utsikt mot natur än om de har utsikt mot en tegelvägg från sitt patientrum.
   Men det finns mycket mer. I en rad experiment har forskare – Terry Hartig vid Uppsala universitet är en av dem – mätt bland annat blodtryck, muskelspänning och koncentrationsförmåga och upptäckt att man återhämtar sig från stress bättre om man går en promenad i naturen än om man går en promenad i bebyggelse. Hartig har också varit med och visat att det är mer avstressande med en semester i naturen än en semester i staden eller en lika lång ledighet hemma i soffan.

Barn utvecklas bättre
Landskapsarkitekten Patrik Grahn med flera på Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp har kunnat visa att barn på förskolor där det finns mycket natur på gården har bättre motorik och bättre koncentrationsförmåga än barn på förskolor med lite natur på gården. Tillsammans med sin kollega Johan Ottosson har samme Grahn också visat att åldringar blir betydligt lugnare och mer avkopplade om de får vila i en trädgård än om de vilar inomhus.
Ja, till och med natur på bild är avstressande för en patient på ett sjukrum enligt en studie som gjorts på hjärtopererade på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Det perfekta landet
Sverige borde vara det perfekta landet att bo i om man känner att man mår bra i naturen – ganska lite folk och väldigt mycket natur. Det finns så det räcker åt alla. Dessutom har vi allemansrätten som ger oss rätt att vistas nästan överallt.
   Men att majoriteten av svenska folket numera bor i tätorter och städer komplicerar saken. Forskning har visat att man behöver ha nära till grönområden om man ska ta sig tid att vistas där. Det gör den tätortsnära naturen särskilt viktig.

Byggs ofta bort
Det är dock långt ifrån alltid som den tätortsnära naturen kommer i första hand när kommunerna fattar beslut. Ofta byggs grönområden bort för att ge plats för bostäder, vägar och köpcentra.
   Men en ökande mängd lokala projekt som knyter samman natur och miljö med hälsovård tyder ändå på att allt fler politiker och tjänstemän intresserar sig för frågan.

Kungsör tidigt ute
Kungsör var till exempel tidigt ute med att satsa på sin tätortsnära natur, och många följde efter. Dessutom strider naturvårdsorganisationer och engagerade enskilda människor för att den vilda naturen ska vara tillgänglig för alla.
   I dagens uppskruvade tempo, med allt vad det för med sig av ohälsa och stress, är det kanske viktigare än någonsin.

Läs mer om natur och hälsa

 

Text: Åsa Ottosson
Foto: Kim Lill