Fem frågor till Bo Bertilsson
på länsstyrelsen som har hand om ansökningar till bidrag för att byta ut direktverkande el och olja.

För att stimulera utbyggnad av förnybara energikällor kan allmänheten söka stöd för att byta ut direktverkande elvärme och oljeuppvärmning i småhus och fritidshus. Stödet gäller arbeten som påbörjats och slutförts under perioden 1 januari 2006 till 31 december 2010.

Har det kommit många bidragsansökningar här i länet?
   – Hittills har vi fått in 440 ansökningar om att byta från olja till andra energikällor. Det är ungefär som i Uppsala län, men mindre än exempelvis Örebro län som har fått in 840 ansökningar. Det var ett stort tryck i början av året när möjligheten att få stöd till konvertering uppmärksammades mycket i media. Under sommaren har det varit lugnare med ansökningar, men många går in och hämtar blanketter via vår hemsida.

Vad beror det på att det är så stor skillnad mellan länen?
   – I Västmanland har vi en väl utbyggd fjärrvärme, det kan vara en orsak.

Vad är det man kan söka bidrag för?
   – Om huset idag värms med olja kan man få stöd för att ansluta till fjärrvärme eller till installation av värmesystem för biobränsle, till exempel pellets. Man kan också få bidrag för att installera berg-, sjö- eller jordvärmepump. Stödet är 30 procent av kostnaderna, dock max 14 000 kronor.
   Det går även att söka stöd för att byta ut direktverkande elvärme till vattenburet värmesystem. Stödet är 30 procent av den stödberättigande kostnaden, dock max 30 000 kronor.

Vad söker de flesta för?
   – De flesta ansökningar gäller hus som har oljepanna. En del byter ut hela pannan. Andra, som har en bra panna, byter ut oljebrännaren och sätter in pelletsbrännare i stället.

Hur gör man om man ska byta uppvärmningssystem och vill söka bidrag?
   – Det går bra att höra av sig till oss på länsstyrelsen för att få blanketter, eller hämta via hemsidan. Ansökan ska skickas in senast fyra månader efter påbörjat arbete. För dem som konverterar från olja behöver vi den senaste fakturan på olja eller sotning. Man får då ett preliminärt beslut om beviljat stöd. När man är färdig med jobbet skickar man slutlig ansökan och kopia på fakturan till länsstyrelsen. Men man får inte pengarna i handen, stödet betalas ut som en kreditering på skattekontot.

Läs mer:
www.vastmanland.lst.se

 

Text och foto: Marita Gustavsson