Vi
sitter alla i samma båt
Etik och teknik tillsammans kan göra
konsumtionen mer hållbar
Vi
sitter alla i samma båt. Och den båten måste
ros mot framtiden med samma kraft på två åror:
teknikens åra – för effektiv användning
av resurser. Och etikens åra – ett förändrat
beteende i vardagen.
I sin utredning
”Bilen, biffen, bostaden”, som gjorts på uppdrag
av regeringen, visar Stefan Edman hur vår konsumtion kan
göras bättre både för plånbok, hälsa,
miljö och det globala utnyttjandet av resurser.
En storsatsning på extensiv nötköttsdrift
med mycket gräsbete är en del i förslaget (se artikel
på nästa sida om lokal köttproduktion). Han vill
se mer ”svensk pampasbiff” som är rik på
omega 3-fettsyror och bidrar till att hålla kulturlandskapet
öppet.
Två
spår
Han pekar ut två huvudspår för att göra
samhället mer hållbart. Dels måste vi konsumera
”grönare”, alltså äta, bo och resa
så miljövänligt och solidariskt som det går.
Dels måste vår konsumtion styras över mot mer
tjänster – upplevelser – än varor.
– Vi har sett hur svensk basmat tappat
sin ställning på marknaden. Konsumtionen av nötkött
har ökat med 54 procent sedan 1990 men produktionen i Sverige
ligger still, säger Stefan Edman.
Han vill öka andelen svenskt nötkött för miljöns
och det öppna landskapets skull.
– På lite sikt tror jag dessutom
att drivmedlen blir så dyra att det blir olönsamt att
transportera basmat över kontinenter, säger han.
Mer
lammkött
Stefan Edman förutspår att konsumtionen av nötkött
ligger kvar på samma nivå men att fläsk och kyckling
minskar. Konsumtionen av lammkött kan fördubblas.
– Jag tror att människor kommer att
fortsätta äta kött, men om man ska äta nötkött
så är det bra att vrida mot en extensiv produktion.
Jag tycker att det öppna landskapet är väldigt
viktigt och det är tråkigt att vi har så mycket
landskap som inte betas idag. Vi skulle kunna utnyttja det bättre,
säger Stefan Edman.
Halverad
moms på rättvisemärkt
När det gäller maten är
strategin att stärka marknaden för svenskproducerade
livsmedel – bland annat nötkött –
och att öka andelen ekologiska och rättvisemärkta
varor. Ett förslag är att halvera momsen på
rättvisemärkta produkter. Stefan Edman vill också
att den offentliga sektorn ökar sina inköp av
ekologiskt producerad mat.
För
boendet vill Stefan Edman se effektivare
användning av energi, mer kommunal kraftvärme
och en helt rörlig eltaxa som gör det lönsammare
för hushållen att spara el.
För
att göra resandet mer hållbart
föreslår han bland annat bättre villkor
för bilpooler och att den som köper en lättare,
mindre bränslekrävande bil ska belönas på
något sätt – liksom den som skrotar en
bensintörstig bil i förtid. Dessutom bör
företag kunna sponsra kollektivtrafikkort eller cyklar
till anställda och byggandet av externa köpcentra
tillståndsprövas.
Läs mer på www.supersize.nu
|
Läs
om Stefan Edmans fem bästa tips
Text:
Anders Jägeberg
|