Vi sitter alla i samma båt
Etik och teknik tillsammans kan göra konsumtionen mer hållbar

Vi sitter alla i samma båt. Och den båten måste ros mot framtiden med samma kraft på två åror: teknikens åra – för effektiv användning av resurser. Och etikens åra – ett förändrat beteende i vardagen.

I sin utredning ”Bilen, biffen, bostaden”, som gjorts på uppdrag av regeringen, visar Stefan Edman hur vår konsumtion kan göras bättre både för plånbok, hälsa, miljö och det globala utnyttjandet av resurser.
   En storsatsning på extensiv nötköttsdrift med mycket gräsbete är en del i förslaget (se artikel på nästa sida om lokal köttproduktion). Han vill se mer ”svensk pampasbiff” som är rik på omega 3-fettsyror och bidrar till att hålla kulturlandskapet öppet.

Två spår
Han pekar ut två huvudspår för att göra samhället mer hållbart. Dels måste vi konsumera ”grönare”, alltså äta, bo och resa så miljövänligt och solidariskt som det går. Dels måste vår konsumtion styras över mot mer tjänster – upplevelser – än varor.
   – Vi har sett hur svensk basmat tappat sin ställning på marknaden. Konsumtionen av nötkött har ökat med 54 procent sedan 1990 men produktionen i Sverige ligger still, säger Stefan Edman.
Han vill öka andelen svenskt nötkött för miljöns och det öppna landskapets skull.
   – På lite sikt tror jag dessutom att drivmedlen blir så dyra att det blir olönsamt att transportera basmat över kontinenter, säger han.

Mer lammkött
Stefan Edman förutspår att konsumtionen av nötkött ligger kvar på samma nivå men att fläsk och kyckling minskar. Konsumtionen av lammkött kan fördubblas.
   – Jag tror att människor kommer att fortsätta äta kött, men om man ska äta nötkött så är det bra att vrida mot en extensiv produktion. Jag tycker att det öppna landskapet är väldigt viktigt och det är tråkigt att vi har så mycket landskap som inte betas idag. Vi skulle kunna utnyttja det bättre, säger Stefan Edman.

Halverad moms på rättvisemärkt
När det gäller maten är strategin att stärka marknaden för svenskproducerade livsmedel – bland annat nötkött – och att öka andelen ekologiska och rättvisemärkta varor. Ett förslag är att halvera momsen på rättvisemärkta produkter. Stefan Edman vill också att den offentliga sektorn ökar sina inköp av ekologiskt producerad mat.

För boendet vill Stefan Edman se effektivare användning av energi, mer kommunal kraftvärme och en helt rörlig eltaxa som gör det lönsammare för hushållen att spara el.

För att göra resandet mer hållbart föreslår han bland annat bättre villkor för bilpooler och att den som köper en lättare, mindre bränslekrävande bil ska belönas på något sätt – liksom den som skrotar en bensintörstig bil i förtid. Dessutom bör företag kunna sponsra kollektivtrafikkort eller cyklar till anställda och byggandet av externa köpcentra tillståndsprövas.
Läs mer på www.supersize.nu

Läs om Stefan Edmans fem bästa tips


Text: Anders Jägeberg