Undernärda
Sjuka äldre tynar bort av brist på näringsriktig mat

Undernäring är inte bara ett problem i de fattigaste delarna av världen. Även i ett rikt land som Sverige finns många undernärda människor bland de äldre som är sjuka.

Det behövs kunskap och omtanke för att de äldre ska få mat som hjälper dem att klara sjukdomar som ofta kommer när vi blir äldre. Mat som är rik på smak, energi och näringsämnen.
    Mat som smakar och doftar gott är något som de flesta av oss längtar efter och uppskattar, oavsett om vi är gamla eller unga.
   Äldre människor är långt ifrån någon enhetlig grupp. För de flesta skiljer sig inte rekommendationerna för hur vi bör äta från vad som gäller för befolkningen i övrigt. Men för de äldre som är sjuka är det annorlunda.

Aptiten minskar
Elisabet Rothenberg är chefsdietist vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och forskar inom området energiomsättning och kroppssammansättning hos äldre. Hon berättar att det är oerhört vanligt med undernäring bland sjuka äldre. En orsak är att aptiten minskar när man är sjuk. Det kan också vara svårt att tugga och svälja maten av olika anledningar.
   – Äldre sjuka personer behöver flera små portioner med energirik mat, säger hon. Energirika livsmedel, till exempel smör, grädde och fet ost, som många undviker idag, är bra för att öka energitätheten i mat.

Behöver mer smak
Det är också viktigt att tänka på att många äldre upplever smaken sämre.
   – De behöver starkare smak. Lite mera salt, peppar och socker gör att maten smakar bättre.
   För att öka kompetensen och upprätta rutiner när det gäller maten för äldre ser Elisabet Rothenberg att kommunerna måste anställa dietister.
   Även vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson, är bekymrad över bristerna i matkvaliteten inom äldreboende och hemtjänsten. I ett pressmeddelande skriver hon:
   ”I sina bästa stunder är måltiden en källa till njutning och glädje, och maten har mycket stor betydelse för att kroppen ska fungera, för att sår ska läka, för att klara av rehabilitering och bli frisk. Många äldre har sämre aptit på grund av medicinering, så det är viktigt hur maten smakar och att den är aptitlig. Närmare 200 000 äldre får mat antingen levererad hem till bostaden eller äter på kommunernas äldreboenden.
   Men det är stora skillnader mellan kommunerna och det är alltför vanligt att våra äldre har anledning att vara missnöjda med maten. I dessa kommuner behöver matkvaliteten förbättras.”

Kräver resurser
Det är bra att regeringen beslutat att förstärka arbetet med matkvaliteten i kommunernas äldreomsorg tycker Elisabet Rothenberg.
   – Men det måste också avsättas resurser, annars blir det bara ett slag i luften och ingen förändring.

Text och Foto:
Marita Gustavsson