Undernärda
Sjuka äldre tynar bort av brist på näringsriktig
mat
Undernäring
är inte bara ett problem i de fattigaste delarna av världen.
Även i ett rikt land som Sverige finns många undernärda
människor bland de äldre som är sjuka.
Det
behövs kunskap och omtanke för att de äldre ska
få mat som hjälper dem att klara sjukdomar som ofta
kommer när vi blir äldre. Mat som är rik på
smak, energi och näringsämnen.
Mat som smakar och doftar gott är något
som de flesta av oss längtar efter och uppskattar, oavsett
om vi är gamla eller unga.
Äldre människor är långt
ifrån någon enhetlig grupp. För de flesta skiljer
sig inte rekommendationerna för hur vi bör äta
från vad som gäller för befolkningen i övrigt.
Men för de äldre som är sjuka är det annorlunda.
Aptiten
minskar
Elisabet Rothenberg är chefsdietist vid Sahlgrenska sjukhuset
i Göteborg och forskar inom området energiomsättning
och kroppssammansättning hos äldre. Hon berättar
att det är oerhört vanligt med undernäring bland
sjuka äldre. En orsak är att aptiten minskar när
man är sjuk. Det kan också vara svårt att tugga
och svälja maten av olika anledningar.
– Äldre sjuka personer behöver
flera små portioner med energirik mat, säger hon. Energirika
livsmedel, till exempel smör, grädde och fet ost, som
många undviker idag, är bra för att öka energitätheten
i mat.
Behöver
mer smak
Det är också viktigt att tänka på att många
äldre upplever smaken sämre.
– De behöver starkare smak. Lite
mera salt, peppar och socker gör att maten smakar bättre.
För att öka kompetensen och upprätta
rutiner när det gäller maten för äldre ser
Elisabet Rothenberg att kommunerna måste anställa dietister.
Även vård- och äldreomsorgsminister
Ylva Johansson, är bekymrad över bristerna i matkvaliteten
inom äldreboende och hemtjänsten. I ett pressmeddelande
skriver hon:
”I sina bästa stunder är måltiden
en källa till njutning och glädje, och maten har mycket
stor betydelse för att kroppen ska fungera, för att
sår ska läka, för att klara av rehabilitering
och bli frisk. Många äldre har sämre aptit på
grund av medicinering, så det är viktigt hur maten
smakar och att den är aptitlig. Närmare 200 000 äldre
får mat antingen levererad hem till bostaden eller äter
på kommunernas äldreboenden.
Men det är stora skillnader mellan kommunerna
och det är alltför vanligt att våra äldre
har anledning att vara missnöjda med maten. I dessa kommuner
behöver matkvaliteten förbättras.”
Kräver
resurser
Det är bra att regeringen beslutat att förstärka
arbetet med matkvaliteten i kommunernas äldreomsorg tycker
Elisabet Rothenberg.
– Men det måste också avsättas
resurser, annars blir det bara ett slag i luften och ingen förändring.
Text och Foto:
Marita Gustavsson
|