Man får äta upp det
man pysslar med

Hej,

jag heter Roine. Vad heter du? Ja, du förstår säkert att detta är en retorisk fråga. Jag förväntar mig inte något direkt svar.
   Men det anslår en ton: vad som sker på det personliga planet. Det är nämligen min övertygelse att all samhällsutveckling, såväl hållbar som ohållbar, har sitt ursprung just där. Det är där som de viktiga valen börjar. Ska jag göra som vanligt? Eller prova något nytt?
   Ett aktuellt semesterminne belyser min bild av andemeningen bakom den kemikaliekampanj Förbundet Agenda 21 startar under hösten. Vi besökte Ötzi. Nåja, inte personligen, men väl hans museum. Därifrån kunde vi se upp i dalgången mot det bergspass där han hittades. Han hade elddon med sig, en pilbåge med pilar och… en yxa av koppar! High tech – högteknologi med andra ord – eftersom han levde och dog för cirka 5 300 år sedan under det vi idag kallar stenåldern. Hans levnadsöde är nog så intressant och jag kan bara rekommendera dig att läsa mer om Ismannen, som han också kallas, på till exempel hemsidan www.archeoparc.schnals.org.

Men viktigare i detta sammanhang är att man med dagens högteknologi och med kemiska analysmetoder, har kunnat visa att Ötzi hade en kraftigt förhöjd halt av koppar (Cu) och arsenik (As) i sitt hår. Han hade alltså andats in giftiga ångor i samband med smältning och bearbetning av kopparmalm till en syntetisk produkt. Detta faktum ledde mig till en grundläggande slutsats: det man pysslar med får man äta upp. Förr eller senare. På gott och ont. Handlingar får konsekvenser, för en själv och andra.

All materia på jorden är uppbyggd av cirka 92 naturligt förekommande grundämnen. De kan finnas i olika kombinationer och koncentrationer. Du som läser detta vet jag som sagt inte namnet på. Men trots det känner jag till en hel del om dig. Faktiskt. Saker som du delar med mig och Ötzi. Några exempel:
Du har ögon. Eller öron om du lyssnar till taltidningen.
Du tillhör arten Homo sapiens sapiens. Du är alltså ett biologiskt djur (vare sig du är man eller kvinna) och är därmed beroende av biologiska och kemiska processer.
Du är uppbyggd av HONC! Lägg till lite Ca och P så består du nästan enbart av 6 (sex!) grundämnen. Väger du 100 kg så utgörs 99 kg av Väte (H), Syre (O), Kväve (N), Kol (C), Kalcium (Ca) och Fosfor (P). För att ha en frisk kropp bör det återstående kilot innehålla endast cirka 20 ytterligare grundämnen, ibland i ytterst små mängder.

Vad du och jag däremot inte delar med Ötzi är att idag har det framställts uppskattningsvis hundra miljoner olika kemikalier. Tiotusentals av dem cirkulerar runt i samhället. Många känner vi inte till effekterna av. Vissa kombinationer och koncentrationer av grundämnen vill vi helt enkelt inte ha i våra kroppar eller i miljön.
   Ötzi levde även i en period när jägare och samlare övergick till att odla jorden. Och det har ju hänt en del på 5 300 år. Bland annat har Västmanland blivit till. Här står vi nu med våra nya verktyg, vapen och varor, våra ”nya stenar”. Som påverkar världen.
   Varför en kemikaliekampanj alltså? Kort sagt så vill vi visa på hur viktiga våra vardagliga val av varor är. Inte bara för dig personligen förstås.
   För, när det personliga planet lyfter… då!
   Personkemiska hälsningar

Roine Andersson

Roine Andersson är utbildad lärare i kemi och biologi. Under hösten arbetar han som projektledare för Förbundet Agenda 21:s kemikaliekampanj.

Fråga Draken!
Har du några frågor om kemikalier och miljö? Våra experter svarar gärna på dem. Skicka din fråga till: Gröna Draken, Box 71, 735 22 Surahammar eller mejla till: kemi@fa21.se

Foto: Anders Jägeberg