Världens chans för ministern

Vi måste bli mer glokala. Nej det är ingen felskrivning. Ordet glokal används alltmer för att påvisa sambandet mellan det globala och lokala. Det är i lokalsamhället vi lever och har möjlighet att påverka och förändra. Men våra liv avgörs också i mycket hög grad av vad som händer globalt.
    Världen finns i din kaffekopp, brukar vi säga. Och det uttrycker mycket bra vad det handlar om. Finns det något mer lokalt än att gå på ett fik eller att dricka kaffe hemma hos grannen? Samtidigt är kaffe i allra högsta grad globalt. Kaffeplantagerna ligger inte här hemma, utan långt borta i fjärran länder. Det finns odlingar där plantagearbetarna tvingas leva i misär och där giftbesprutningar förstör miljön. Men det finns också motsatsen, där människor har rättvisa arbetsförhållanden och miljöhänsyn tas.

Ett enkelt val av kaffesort i butiken kan alltså få stora konsekvenser för människor och miljö på andra sidan jordklotet. Det kan vara skillnaden mellan liv och död, mellan blomstrande jordbruksbygd och miljökatastrof. Kaffet är med andra ord varken lokalt eller globalt, det är glokalt.
    Längre ner på den här sidan berättar vi mer om vad rättvisemärkt innebär och om de arbetsplatser i Västmanland som har tagit ett glokalt initiativ och beslutat sig för att enbart dricka rättvisemärkt kaffe på jobbet.
   Nu handlar det inte bara om kaffet, även om det är en viktig symbolfråga. Varje dag ställs vi inför ett antal val; hur ska vi ta oss till jobbet, vad ska vi handla hem till middagen, vilket tvättmedel använder vi och så vidare. Varje val, varje handling får konsekvenser. Skillnaden är stor om du konsekvent cyklar eller åker tåg och väljer ekologiska och miljöanpassade produkter i affären jämfört med om du alltid tar bilen eller struntar i att leta efter miljömärkta varor.

En del val är svårare än andra. Jag inser att det inte är så lätt att välja ett miljövänligare alternativ om man har långt till jobbet och det inte finns någon fungerande kollektivtrafik. Och är prisskillnaden alltför stor kanske plånboken inte räcker till. Men många gånger kan vi alla göra val, som är bättre för både miljön och hälsan, utan att det behöver kosta skjortan eller innebär alltför stora uppoffringar. I längden gynnar detta också en sund ekonomi. Att förstöra miljön eller hälsan kan verkligen bli dyrbart. Det har många fått erfara.
   Även om de personliga valen är viktiga måste det till stora strukturella förändringar i samhället. Med adress till jordbruksministern efterlyser konsumentnämndens ordförande i Västerås en omfattande kampanj där fördelarna med ekologiska produkter lyfts fram. Idag pratas det mest om låga priser och för lite om kvalitet, konstaterar hon.
   Nu har dock jordbruksminister Ann-Christin Nykvist världens chans att ändra på detta. Hennes ensamutredare, författaren och miljödebattören Stefan Edman, har nyligen lagt fram en rad konkreta förslag om hur vår konsumtion och produktion ska bli mer hållbar – och glokal!
   På annan plats i tidningen presenterar vi Stefan Edmans utredning Bilen, biffen, bostaden. Där ger han också Gröna Drakens läsare sina fem bästa tips om hur vi kan leva mer miljövänligt i vardagen.

Världen kom till Västerås sista helgen i augusti. Och då blev det fest. Världens fest. Med Västerås stift i spetsen genomfördes ett imponerande arrangemang med tusentals deltagare från ett stort antal länder. Kultur, seminarier och opinionsbildning avlöste varandra. Samtidigt som traktens bönder sålde närproducerade varor på Bondtorget pågick olika aktiviteter på Stora torget med både globala och lokala förtecken. Det var en glokal dag som verkligen gav en konkret innebörd åt begreppet.
   Till sist vill jag redan nu uppmärksamma dig på den kampanj om vardagskemikalier som Förbundet Agenda 21 inleder i höst.

    Kjell Gustavsson, redaktör
kjell@media21.se