Kött
från djur du känner
Salabönder vill få närkontakt
med konsumenterna
Tjuren
Evert och hans kor och kalvar ingår i en satsning på
att förse konsumenterna i Sala-trakten med kött som
är ekologiskt hållbart ur alla aspekter.
Sex gårdar
i Västerfärnebotrakten, alla med ekologisk köttproduktion,
har gått samman i en ekonomisk förening, Gröna
Hagars Kött. Tanken är att minska avståndet mellan
kunder och bönder och samtidigt få lönsamhet i
en trängd näring.
Fördelarna är flera: producenter och
konsumenter sparar pengar genom att hoppa över butiksledet.
Djuren slipper långa, stressande transporter till slakterier.
Landskapet hålls öppet av betande djur. Och det färdiga
köttet behöver inte fraktas över halva jorden för
att nå konsumenten.
– Vi kan garantera att vårt kött
inte har färdats mer än 15 mil från det att djuret
lämnat gården, säger Lennart Westerdahl.
Lättare
tillsammans
Han är initiativtagare till Gröna Hagars Kött.
I Skogbyn utanför Sala bedriver han och hustrun Gunnel sedan
flera år ekologisk köttproduktion. De senaste åren
har de börjat sälja styckat kött i lådor
direkt till konsumenter.
Men de har inte vågat göra den riktiga
satsningen; en liten gård klarar inte om efterfrågan
plötsligt skulle öka.
Tillsammans med andra går det lättare.
Genom att kalvningen ligger lite olika i tid kan de olika gårdarna
hjälpa varandra med leveranser.
Vill
möta konsumenten
Men det finns också en ideologisk tanke bakom satsningen.
– Vi vill att producent och konsument
ska mötas. Vårt kött har en identitet. Idag har
många människor tappat kontakten med lantbruket. Våra
gårdar är öppna för dem som vill besöka
oss, säger Walter Preiholt på Rörbo gård.
För små köttproducenter är
det idag svårt att nå lönsamhet. Att sälja
till stora butikskedjor är en dålig affär. Prismässigt
går det inte att konkurrera med nötkött från
Brasilien eller lammkött från Nya Zeeland.
Men så långa transporter är
inte ekologiskt hållbara. Man kan säga att vi konsumenter
subventionerar vårt köttätande med enorma mängder
diesel till transporter i stället för att utnyttja lokala
resurser.
För evenemang som exempelvis Bondens marknad
i Västerås har Gröna Hagars Kött även
tagit fram en egen grillkorv. En egen hamburgare är också
på gång.
Fakta
– kött i Sverige
Svensken äter alltmer kött. Sedan
1990 har konsumtionen av nötkött ökat kraftigt.
Men en stor del är importerat. Sveriges egna köttproducenter
producerar ungefär lika mycket som tidigare. Fyra biffar
av tio importeras.
Även lammkött äter vi mer
av än tidigare. Men om det 1990 var 7,5 av 10 kilo
lammkött som kom från Sverige, så är
det idag bara 4 kilo.
I Gröna Hagars Kött ingår
Erik och Rita Andersson, Öster Vrenninge, Fläckebo,
Hans och Birgitta Berglind, Kila-Berga gård, Kila,
Per Hellstrand och Anitha Barrsäter, Fallänge,
Västerfärnebo, Erik Olsson och Susann Blomkvist,
Björsbo, Västerfärnebo, Walter och Gunilla
Preiholt, Rörbo gård, Fläckebo samt Lennart
och Gunnel Westerdahl, Skogbyn, Västerfärnebo.
|
Text
och Foto: Anders Jägeberg
|