Kött från djur du känner
Salabönder vill få närkontakt med konsumenterna

Tjuren Evert och hans kor och kalvar ingår i en satsning på att förse konsumenterna i Sala-trakten med kött som är ekologiskt hållbart ur alla aspekter.

Sex gårdar i Västerfärnebotrakten, alla med ekologisk köttproduktion, har gått samman i en ekonomisk förening, Gröna Hagars Kött. Tanken är att minska avståndet mellan kunder och bönder och samtidigt få lönsamhet i en trängd näring.
   Fördelarna är flera: producenter och konsumenter sparar pengar genom att hoppa över butiksledet. Djuren slipper långa, stressande transporter till slakterier. Landskapet hålls öppet av betande djur. Och det färdiga köttet behöver inte fraktas över halva jorden för att nå konsumenten.
   – Vi kan garantera att vårt kött inte har färdats mer än 15 mil från det att djuret lämnat gården, säger Lennart Westerdahl.

Lättare tillsammans
Han är initiativtagare till Gröna Hagars Kött. I Skogbyn utanför Sala bedriver han och hustrun Gunnel sedan flera år ekologisk köttproduktion. De senaste åren har de börjat sälja styckat kött i lådor direkt till konsumenter.
   Men de har inte vågat göra den riktiga satsningen; en liten gård klarar inte om efterfrågan plötsligt skulle öka.
   Tillsammans med andra går det lättare. Genom att kalvningen ligger lite olika i tid kan de olika gårdarna hjälpa varandra med leveranser.

Vill möta konsumenten
Men det finns också en ideologisk tanke bakom satsningen.
   – Vi vill att producent och konsument ska mötas. Vårt kött har en identitet. Idag har många människor tappat kontakten med lantbruket. Våra gårdar är öppna för dem som vill besöka oss, säger Walter Preiholt på Rörbo gård.
   För små köttproducenter är det idag svårt att nå lönsamhet. Att sälja till stora butikskedjor är en dålig affär. Prismässigt går det inte att konkurrera med nötkött från Brasilien eller lammkött från Nya Zeeland.
   Men så långa transporter är inte ekologiskt hållbara. Man kan säga att vi konsumenter subventionerar vårt köttätande med enorma mängder diesel till transporter i stället för att utnyttja lokala resurser.
   För evenemang som exempelvis Bondens marknad i Västerås har Gröna Hagars Kött även tagit fram en egen grillkorv. En egen hamburgare är också på gång.

Fakta – kött i Sverige
Svensken äter alltmer kött. Sedan 1990 har konsumtionen av nötkött ökat kraftigt. Men en stor del är importerat. Sveriges egna köttproducenter producerar ungefär lika mycket som tidigare. Fyra biffar av tio importeras.
   Även lammkött äter vi mer av än tidigare. Men om det 1990 var 7,5 av 10 kilo lammkött som kom från Sverige, så är det idag bara 4 kilo.

I Gröna Hagars Kött ingår Erik och Rita Andersson, Öster Vrenninge, Fläckebo, Hans och Birgitta Berglind, Kila-Berga gård, Kila, Per Hellstrand och Anitha Barrsäter, Fallänge, Västerfärnebo, Erik Olsson och Susann Blomkvist, Björsbo, Västerfärnebo, Walter och Gunilla Preiholt, Rörbo gård, Fläckebo samt Lennart och Gunnel Westerdahl, Skogbyn, Västerfärnebo.


Text och Foto: Anders Jägeberg