”Vi arbetar mer långsiktigt”

Lena Hallström undervisar i folkhälsovetenskap vid Institutionen för Vård- och Folkhälsovetenskap vid Mälardalens högskola. Hon har även arbetat som hälsoplanerare inom landstinget. På frågan om intresset för folkhälsofrågor har förändrats under senaste årtiondet svarar hon;
   – Jag upplever ett mycket större och bredare intresse för folkhälsofrågor idag än för tio år sedan. Och vi arbetar mer strukturerat och långsiktigt än tidigare, det gäller både lokalt och nationellt.

Grundutbildningen i folkhälsovetenskap vid Mälardalens högskola är tvärvetenskaplig. När den startade 1998 var den en av de första i Sverige.
   – Det finns en stark efterfrågan för vår utbildning och för folkhälsofrågor i stort.
   Hon ser en klar tendens till att frågan kommer upp på fler ställen än tidigare, både vid företag och inom den offentliga sektorn. Allteftersom långtidssjukskrivningarna har ökat har även intresset för att jobba förebyggande med hälsofrågor ökat.

När det gäller folkhälsofrågor måste siktet vara inställt på ett enträget och långvarigt arbete. Det är inte lätt att förändra vanor och beteenden.
   – Tillfälliga kampanjer förändrar ingenting i grunden. Det måste till ett strukturerat arbete, en röd tråd som genomsyrar alla nivåer i en organisation eller på en arbetsplats.
   Men för den skull tycker hon inte att det är fel med kampanjer. De kan behövas för att lyfta och uppmärksamma en fråga.

Text: Marita Gustavsson