Tankställe även för personbilar
Vid Gryta avfallsstation i Västerås pågår sedan förra hösten byggandet av två anläggningar för framställning av biogas för bland annat fordonsdrift.
   Biogasanläggningen, där biogas ska utvinnas ur vallgrödor och matavfall, beräknas vara färdigbyggd i december i år. Under våren 2005 kommer den att trimmas in, för att med början i augusti tas i provdrift till och med september samma år. Om allt går enligt planerna ska anläggningen därefter tas i kommersiell drift.

Gasreningsanläggningen, där gasen uppgraderas till fordonsbränslekvalitet, tas i provdrift redan i september i år. Där ska även obearbetad gas från reningsverket uppgraderas.
   Via rörledningar i marken kommer gasen att transporteras mellan de olika anläggningarna samt till tankställen.
   De stadsbussar, som börjar rulla redan under hösten, kommer inledningsvis att drivas med biogas från reningsverket.

Stadsbussar och även sopbilar kommer att kunna tanka vid Västmanlands Lokaltrafiks bussdepå på Retortgatan i Västerås. På andra sidan gatan, mitt emot Aros Baby, kommer det samtidigt att finnas ett tankställe för personbilar. Priset kommer att ligga 20 procent under gällande pris för 95 oktanig bensin.
   I oktober nästa år, när provdriften av biogasanläggningen avslutats, ska hela systemet vara i full drift och då drivas i Svensk Växtkraft AB:s regi.

Ett uthålligt kretslopp mellan stad och land
Växtkraftprojektet, som startade för 14 år sedan, går ut på att framställa biogas ur organiskt avfall och vallgrödor. Sedan flera år tillbaka är det ett samarbetsprojekt mellan Västmanlands avfallsaktiebolag (Vafab), Mälarenergi, Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) och 17 lantbrukare runt Västerås. Det är också de som sedan april 2003 äger bolaget Svensk Växtkraft AB. De anläggningar för framställning av biogas, som nu håller på att färdigställas, har planerats i över tio år.
   Sedan årsskiftet ingår Växtkraft i EU-projektet Agroptigas, som leds av Växjö kommun i samarbete med universitet och högskolor i Sverige, Danmark, Tyskland och Bulgarien.
   – Vår del i projektet är att vi ska bygga upp ett system för ett uthålligt kretslopp av näringsämnen och energi mellan stad och land baserat på biogasproduktion. Vi ska i full skala demonstrera att det här fungerar, säger Per-Erik Persson, vd för Svensk Växtkraft AB.
   – Systemet kommer att utvärderas tekniskt, miljömässigt och ekonomiskt av svenska och utländska forskare inom projektet. Anläggningarna ska också vara demonstrationsanläggningar för andra intressenter inom EU, som vill lära inför kommande likartade satsningar.

Text: Anna Björkman Randberg