Storsatsning på Asköviken
Stora satsningar kommer att göras i Asköviken de närmaste åren. Tio miljoner kronor satsas för att våtmarksområdet ska bli ännu bättre för fågellivet och mer tillgängligt för besökare.

Hälften av pengarna kommer från Life Nature, en EU-fond för naturvård. Den andra halvan satsas av Länsstyrelsen, Naturvårdsverket, Västerås stad, Asköviksfonden WWF, Naturskolan Asköviken, Mälarenergi och slutligen LRF (Lantbrukarnas Riksförbund) som är Länsstyrelsens så kallade projektpartner.
   Länsstyrelsen ansvarar för hela projektet och är huvudman.
   – Life-projektet känns väldigt roligt och spännande, säger Jan-Inge Tobiasson vid Länsstyrelsens miljöenhet. Det kommer helt klart att öka fågellivet och intresset för hela området.

Nya stigar och gömslen
Asköviken skyddas i första hand för sitt rika fågelliv och ingår i EU:s nätverk av skyddade områden, Natura 2000.
   Beslutet från Bryssel innebär att stigsystemet utökas, nya gömslen och utsiktsplatser byggs och att informationen förbättras.
   En bro över Asköbäcken ingår i planerna liksom en ny parkeringsplats, som innebär att besökare lättare kan ta sig till den inre delen av viken. Stigarna ska binda ihop hela området från Askösidan till Tidö slott.
   – Med hjälp av de här pengarna kommer vi att kunna öka tillgängligheten för alla grupper. Bland annat ska delar av stigsystemet handikappanpassas, berättar Jan-Inge Tobiasson.
   Han är glad över att projektpengar även avsätts för att utveckla metoder att sköta våta slåttermarker.
   – Förr slåttrades våtmarker med lie eller med hjälp av hästar. Nu ska vi försöka hitta nya metoder som fungerar idag. Vi har redan ett samarbete i en maskingrupp med representanter från Tåkern, Kristianstads vattenrike och Hornborgasjön.

Våtmarkskunskap
Satsningen innebär också nya arbetstillfällen. Först av allt ska en projektledare anställas och entreprenadtjänster handlas upp.
   Life-projektet ska avslutas år 2008 med ett våtmarksseminarium och en rapport, för att sprida kunskaper och erfarenheter om våtmarksskötsel.

Text: Marita Gustavsson