Vi måste ha modet att välja

Det finns många sanningar. En är att förutsättningarna för oss människor att leva ett långt och gott liv är bättre än någonsin. En annan är att hoten mot vår arts existens aldrig har varit större än nu. Det kan låta motsägelsefullt, och det är det också. Men verkligheten är motsägelsefull och komplex.
   Det räcker med att slå upp vilken tidning som helst för att se hur det spretar och drar åt olika håll.
   Ta alla lågprisflyg, som nu höjs till skyarna, som exempel. En artikel handlar om hur bra det är att vi för en billig penning kan åka på shoppingturer och minisemestrar till den ena huvudstaden efter den andra i Europa. Några sidor längre fram i samma tidning varnar en grupp forskare för gigantiska klimatförändringar, som bland annat är en följd av allt vårt resande.

Gröna Draken har funnits i tio år. Vi som jobbar med tidningen gör inte på något sätt anspråk på att sitta inne med den enda sanningen. Tvärtom har vi en ambition att lyfta fram olika åsikter och tendenser. Men vi vill också peka på möjligheterna och de val var och en av oss dagligen ställs inför. I butiken, på jobbet eller på fritiden kan vi faktiskt välja mellan alternativ som är bättre eller sämre för vår miljö och för vår gemensamma framtid.
   Genom åren har vi försökt informera och inspirera, skapa debatt och uppmuntra till aktiva handlingar. Grundfrågan som vi ständigt återkommer till är: Hur ska vi forma vår stund på jorden, så att även våra barnbarn och deras barn, de ännu ofödda, ska kunna leva ett gott liv. När ska vi lyfta blicken från vår egen förhållandevis trygga värld och våga se på världen utan skygglappar?

Vad har då hänt under vår tioåriga existens? Det är klart att det skulle ha varit roligt att i samband med tioårsjubileet kunna skriva att jorden mår bra. Att vi numera brukar, inte förbrukar jordens resurser. Att de giftiga kemikalierna minskar och att det ekologiska jordbruket är en självklarhet.
   Jag skulle önska att det bara fanns miljöanpassade bilar och en kollektivtrafik som är så väl utbyggd och så billig att den utgör ett verkligt alternativ. Jag skulle vilja skriva om att fattigdom och sjukdomar minskar runt om i världen och att vi har fred, frihet och rättvisa överallt.
   Visst har mycket positivt hänt på tio år. Men tillräckligt många kurvor pekar åt fel håll för att vi ska kunna slå oss till ro.

Är det något jag önskar för de kommande tio åren så är det modiga människor. Att var och en av oss orkar och vågar ta ansvar för det vi faktiskt kan välja och påverka. Och inte minst att makthavare inom politik och näringsliv står upp för en hållbar utveckling. Att de förmår se längre än en mandatperiod eller ett kvartalsbokslut. Först då har vi en verklig chans att nå en hållbar utveckling.

    Kjell Gustavsson, redaktör
kjell@media21.se