Alternativa färdsätt
Under hösten arrangeras flera seminarier, provkörning av miljöbilar och information om alternativ till bilåkandet i länet. I september är det den europeiska mobilitetsveckan över hela Europa, för att uppmärksamma hur transporter och miljö hänger ihop.

Biltrafiken ökar för varje dag och för med sig stora problem som klimatförändringar, ohälsosam luft och olyckor. De flesta är nog överens om att det inte kan fortsätta som nu. Vi måste hjälpas åt att hitta lösningar som är mer hälsosamma för såväl jordklotet som för oss människor.
   ”I stan utan min bil” är ett sätt att uppmärksamma att det finns alternativ till bilåkandet. Tanken bakom kampanjen är att var och en av oss ska upptäcka det positiva i att cykla, gå, åka kollektivt, använda oss av bilpooler eller samåka. Olika sätt att färdas som både sparar pengar och förbättrar hälsan.
   Att fler gör små förändringar i sin vardag bidrar till mer hållbara resor. Det leder i sin tur till trivsammare miljöer med renare luft, minskat buller och säkrare trafikmiljöer.

Säkrare skolbussar
– I Västerås blir det en hel del aktiviteter på stan den 18 september, säger Maria Steinbach Lindgren vid Stadsledningskontoret. Gröna Bilister medverkar under dagen, de visar bland annat hur man kan köra sparsamt.
   Trafiksäkerhetsföreningen NTF är också med, för att visa och prata om cykling och barnsäkerhet. En av de nya säkra skolbussarna ska demonstreras och det kommer att finnas information om biogasbus-sarna och andra projekt i Västerås.
   – Det kommer även att bli en stadsvandring i Västerås gröna centrum, säger Maria Steinbach Lindgren.

Energiseminarium och miljöbilar
Den 21 september arrangeras vid Mälardalens högskola två parallella seminarier på temat miljöanpassade transporter.
   I Sala uppmärksammas mobilitetsveckan med ett energiseminarium den 22 september. Ett par veckor senare, den 9 oktober, arrangeras en miljöbilsdag på torget i Sala. Där demonstreras och informeras om miljöbilar och drivmedel. Det sker i ett samarbete mellan Sala-Heby Energi, OKQ8, Förbundet Agenda 21 och lokala bilhandlare.
   Många av länets kommuner arbetar kontinuerligt med att se över cykelvägar och underlätta för invånarna att ta sig fram säkert på cykel. Med lokala kampanjer lockas invånarna att cykla mer.
   I Kungsör har Trampa för livet arrangerats under ett par år. Det är en kampanj som vänder sig till arbetsplatser för att locka anställda att ställa bilen hemma, och istället cykla eller promenera till arbetet. Tanken är också att det ska öka medvetenheten om fördelarna för miljön vid cykling och promenad. Hälsovinster är också en viktig aspekt i kampanjen.

Var med och bromsa växthuseffekten!
Här får du tips på vad du kan göra själv för att bromsa växthuseffekten:
Gå, cykla eller åk kollektivt så ofta du kan istället för att köra bil.
Samåk till och från jobbet, skolan eller möten.
Använd bränslesnåla bilar och kör mjukt.
Köp och använd energieffektiva hushållsapparater och energisnåla lampor.
Åk tåg istället för att flyga inrikes.
Sänk innetemperaturen och spara på varmvattnet.
Välj närproducerade livsmedel.

Källa: www.snf.se

Ett franskt initiativ
”I stan utan min bil!” var från början ett franskt initiativ, som sedan har fått stor uppslutning främst i Italien och Frankrike. År 2000 stödde Kommissionen en gemensam satsning på en bilfri dag i EU-länderna, och sedan har det rullat på.
   År 2002 lanserades för första gången Europeiska Mobilitetsveckan 16-22 september, kopplad till ”I stan utan min bil!”. Detta för att uppmärksamma frågor som rör transporter och miljö.
   Temat för årets kampanj är ”Säkra gator/vägar för barnen”.

Text: Marita Gustavsson
Illustration: Marie Tallberg