Svårt undvika tobaksrök
Enligt tobakslagen ska det finnas en rökfri avdelning i alla restauranger och kaféer. Men även om du väljer att sitta i den rökfria avdelningen är risken stor att du utsätts för passiv rökning. Tobaksröken sprider sig nämligen i hela lokalen visar en ny undersökning i Västmanland.

Om du går ut på restaurang för att njuta av god mat vill du förmodligen inte irriteras av tobaksrök i maten. Men det är svårt att undvika, för även om du väljer att sätta dig vid ett rökfritt bord är det inte säkert att du slipper tobaksrök.
   Det kan till och med vara mer nikotin i luften i den rökfria avdelningen i restaurangen än där det är röktillåtet.
   Det visar en undersökning som Tobaksgruppen i Västmanland genomfört i samverkan med Yrkes- och miljömedicinska kliniken och miljö- och hälsoskyddsförvaltningarna i sju av länets kommuner.

Nikotin i samtliga prover
– Alla restauranger ska ha rökfria bord numera. Genom undersökningen ville vi se vilken effekt den förändrade lagstiftningen har haft, säger Håkan Löfstedt, som är biträdande överläkare vid Yrkes- och miljömedicinska kliniken, Universitetssjukhuset i Örebro.
    Han har hållit i undersökningen tillsammans med kemister vid kliniken och miljöinspektörer i kommunerna.
   – Tanken med undersökningen var inte att peka ut enskilda krogar utan att se hur miljön ser ut med tobaksrök rent generellt, betonar Håkan Löfstedt.
Under tre dagar mättes luften i restauranglokalernas rökfria avdelningar såväl som i de utrymmen som tillåter rök. När proven analyserades visade det sig att det fanns nikotin i samtliga prover, även om mängden varierade.

Ventilationen viktig
– Slutsatsen av undersökningen är att om man verkligen ska ha rökfri miljö på restaurang så är det enda raka att erbjuda helt rökfria restauranger, säger Håkan Löfstedt.
   Trots att det finns en tobakslag som ställer krav på att alla restauranger ska ha rökfria avdelningar är det alltså inte så enkelt att slippa tobaksrök vid restaurangbesök.
    När röken sprider sig även till rökfria bord i vissa lokaler beror det ofta på hur ventilationssystemet är utformat eller var de rökfria boden är placerade.
Jan Larsson är tobaksansvarig hälsoplanerare inom landstinget i Västmanland. Han anser att lagstiftningen måste skärpas.
   – Det är helt klart att det inte fungerar med frivillighet när det gäller rökfria restaurangmiljöer, säger Jan Larsson. Vi behöver starkare insatser lagstiftningsvägen för att få en verklig förändring.

Text: Marita Gustavsson
Illustration: Marie Lönnroos