Svårt
undvika tobaksrök
Enligt
tobakslagen ska det finnas en rökfri avdelning i alla restauranger
och kaféer. Men även om du väljer att sitta i den
rökfria avdelningen är risken stor att du utsätts
för passiv rökning. Tobaksröken sprider sig nämligen
i hela lokalen visar en ny undersökning i Västmanland.
Om du går
ut på restaurang för att njuta av god mat vill du förmodligen
inte irriteras av tobaksrök i maten. Men det är svårt
att undvika, för även om du väljer att sätta
dig vid ett rökfritt bord är det inte säkert att
du slipper tobaksrök.
Det kan till och med vara mer nikotin i luften
i den rökfria avdelningen i restaurangen än där
det är röktillåtet.
Det visar en undersökning som Tobaksgruppen
i Västmanland genomfört i samverkan med Yrkes- och miljömedicinska
kliniken och miljö- och hälsoskyddsförvaltningarna
i sju av länets kommuner.
Nikotin
i samtliga prover
Alla restauranger ska ha rökfria bord numera. Genom
undersökningen ville vi se vilken effekt den förändrade
lagstiftningen har haft, säger Håkan Löfstedt,
som är biträdande överläkare vid Yrkes- och
miljömedicinska kliniken, Universitetssjukhuset i Örebro.
Han har hållit i undersökningen
tillsammans med kemister vid kliniken och miljöinspektörer
i kommunerna.
Tanken med undersökningen var inte
att peka ut enskilda krogar utan att se hur miljön ser ut
med tobaksrök rent generellt, betonar Håkan Löfstedt.
Under tre dagar mättes luften i restauranglokalernas rökfria
avdelningar såväl som i de utrymmen som tillåter
rök. När proven analyserades visade det sig att det
fanns nikotin i samtliga prover, även om mängden varierade.
Ventilationen
viktig
Slutsatsen av undersökningen är att om man verkligen
ska ha rökfri miljö på restaurang så är
det enda raka att erbjuda helt rökfria restauranger, säger
Håkan Löfstedt.
Trots att det finns en tobakslag som ställer
krav på att alla restauranger ska ha rökfria avdelningar
är det alltså inte så enkelt att slippa tobaksrök
vid restaurangbesök.
När röken sprider sig även
till rökfria bord i vissa lokaler beror det ofta på
hur ventilationssystemet är utformat eller var de rökfria
boden är placerade.
Jan Larsson är tobaksansvarig hälsoplanerare inom landstinget
i Västmanland. Han anser att lagstiftningen måste skärpas.
Det är helt klart att det inte fungerar
med frivillighet när det gäller rökfria restaurangmiljöer,
säger Jan Larsson. Vi behöver starkare insatser lagstiftningsvägen
för att få en verklig förändring.
Text:
Marita Gustavsson
Illustration: Marie Lönnroos
|