En fältbiolog
som gör ”allt”
Hon arbetar för att det ska vara enkelt och roligt att driva miljöfrågor. Och hon försöker få skogsbolag att bedriva skogsbruk med större hänsyn till naturvärden.
   Mirjam Lööf är ordförande för Fältbiologerna på riksnivå och socialdemokratisk politiker i Heby kommun.

Som ordförande för Fältbiologerna vill Mirjam Lööf göra organisationen mer handlingskraftig.
   – Vägen från att upptäcka en fråga som du vill engagera dig i till att kunna göra saker i praktiken ska vara kort. Vår verksamhet bygger på att unga ska engagera sig ideellt och då måste det vara kul och gå lätt. Det får inte vara för mycket administration, säger hon.
   Ett annat mål är att driva frågor som rör skogen. Fältbiologerna vill dels att värdefulla områden undantas från skogsbruk, dels att skogsbruket bedrivs på ett hållbart sätt, för att bevara den biologiska mångfalden.
   Mirjam Lööf har varit med och uppdaterat FSC-certifieringen, den miljömärkning som finns för svenskt skogsbruk.
   – Det är intressant att jobba med certifiering som ett verktyg, för politiken räcker inte alltid till. Jag skulle önska att vi hade en tuff skogsvårdslag, men den är svår att förändra.

Mirjam Lööf

Aktuell som: Fältbiologernas ordförande. Är även kommunpolitiker, s, i Heby.

Bor:
Växelvis i föräldrahemmet i Högsbo, som ligger 7 km utanför Tärnsjö, och i lägenhet i Uppsala.

Familj:
Pojkvännen Marcus, mamma, pappa, två äldre systrar, fyra systerdöttrar och två katter.

Äter helst:
På sommaren lätt mat. Spenat, getost och rostade solrosfrön är en hit.

Läser just nu:
Allt du inte vill veta om EMU om du tänkt rösta ja, red Kenneth Hermele, och The life of my choice av Wilfred Thesiger – den sista upptäcktsresande.

Drivkraft:
Kärleken till jorden och känslan av att vara en del av den här häftiga organismen.

Plats där jag helst vill vara: Vår sommarstuga på Älgön i Färnebofjärden.

Dricker helst:
Robois-te, köpt i rättvisebutiken Globalen.

Precis i en brytningstid
Hennes miljöengagemang startade när hon var tio år och säldöden – orsakad av ett virus – var aktuell i Sverige. Samma år, 1988, kom miljöpartiet in i riksdagen. Året därpå föll Berlinmuren och 1992 hölls en världskonferens om hållbar utveckling i Rio de Janeiro.
   – Allt det där påverkade mig. Det var precis i en brytningstid, och då var jag i en ålder när jag började förstå lite grann av det som händer i omvärlden, säger Mirjam Lööf.
   Hon blev stödmedlem i Greenpeace, för att deras aktioner verkade häftiga, och gick med i Fältbiologerna i gymnasiet. Det som lockade var det samhällskritiska perspektivet och de roliga kampanjerna.
   Fältbiologerna är för civil olydnad för att uppnå ett ekologiskt hållbart och demokratiskt samhälle.
   – Civil olydnad som arbetsmetod blir mest trovärdig om man redan har provat alla parlamentariska vägar. Det ska inte vara ett självändamål, men det kan vara en sista chans att göra någonting, säger Mirjam Lööf.
Inte bara kamp
   – Men man måste inte hålla på med kamp för att man är med i Fältbiologerna. Man kan bara vara med på läger, till exempel åka till Öland och titta på fåglar. Det är många som lever så. Och så finns det de som gör allting hela tiden.

Är du en sådan som gör allting?
   – Det har jag nog varit, ja.
   Och hon gör fortfarande mycket. Under våren har hon haft fullt upp med resor till Stockholm och Helsingborg, seminarier, möten och föredrag samt förhandlingar om skogscertifieringen.
   Under sommaren har hon inventerat skog, som ska avverkas, tillsammans med andra fältbiologer.
   De tar då reda på om det är en skyddsvärd skog och försöker sedan få det FSC-certifierade bolaget att låta bli att avverka.
   Mirjam Lööf har läst naturresursprogrammet vid Lantbruksuniversitetet i Uppsala och hon har bland andra sommarjobb skiftarbetat på en pappersfabrik i Tyskland.
   Hon säger att livet har så många andra värden än att bara tjäna pengar. Själv lever hon snålt, arbetet som Fältbiologernas ordförande är ideellt. Men hon har valt att satsa det här året på ordförandeskapet.
   – Jag tycker att jag har hög livskvalitet. Jag kan påverka omvärlden och jag försöker verkligen ta mig tid för mig själv och mina vänner.
Hon försöker också vistas ute i naturen minst en hel dag i veckan, för att hämta kraft.

Nej till planerad torvtäkt
Mirjam Lööf sitter även i miljö- och samhällsbyggnadsstyrelsen i Heby kommun. Som kommunpolitiker har hon jobbat emot en planerad torvtäkt i Kerstinbomyran, ett område med viktiga naturvärden som ligger en bit utanför Färnebofjärdens nationalpark. Ärendet ligger nu hos regeringen för slutligt avgörande.
   Fältbiologerna har nyligen i projektet Pressa din pamp gjort en utvärdering av 19 svenska kommuners Agenda 21-arbete. Utvärderingen visar att en tredjedel sköter sig bra, att en tredjedel är medelmåttiga och att den återstående tredjedelen knappt gör någonting.
   – Det beror kanske på att politikerna inte har engagemanget och tjänstemännen inte har kunskapen, säger Mirjam Lööf.
   En utmaning är att försöka få mer fart på Agenda 21-arbetet i Heby, där hon i alla fall upplever att engagemanget finns hos politikerna.

Text: Anna Björkman Randberg
Foto: Marcus Elmerstad