Perennrabatter skapar gemenskap
– Det ska vara njutningsfullt att komma hem. Att kunna titta ut över något som blommar är både trivsamt och rogivande, säger Annika Schröder.
   Tillsammans med andra hyresgäster och kvartersvärden Erik Hester har hon skapat en grön oas utanför sitt hyreshus på Kopparbergsvägen i centrala Västerås.

I projektet Gröna Mimer hjälps hyresgäster och kvartersvärdar åt att planera, plantera och sköta om växtligheten på sina gårdar.
   – Tanken är att vi ska försöka skapa lite av den gårds- och kvarterskänsla som fanns förr. Det handlar helt enkelt om att bry sig om sin boendemiljö och sina grannar, säger kvartersvärden Erik Hester.
   Hyresgästerna får själva komma med förslag på hur deras gårdar ska bli grönare och trivsammare. Byggnads AB Mimer, som är det allmännyttiga bostadsbolaget i Västerås, tillhandahåller trädgårdsredskap och köper in jord och växter.
   Gröna Mimer-satsningen startade i år, men redan våren 2002 började Erik Hester på eget initiativ gräva ur den gamla lerjorden i planteringarna på Kopparbergsvägen. Flera hyresgäster kom då fram för att diskutera planteringarna.
   Annika Schröder var en av dem. Att hon har blommor som sitt stora intresse syns även på hennes balkong ett par våningar upp. Där hänger lerkrukor med femtungor, blåkragar, husarknappar, petunior, potatisblommor, för att nämna några.

Mindre arbete
Stommen i planteringarna på Kopparbergsvägen är marktäckande perenner, som nävor och daggkåpor. De täcker ogräset som kommer upp och gör att rabatten blir lättare att sköta.
   – Valet av perenner, som kommer år efter år, gör också att det blir mindre arbete än om vi bara skulle haft sommarblommor, som måste bytas ut varje år, säger Erik Hester. Kostnaden blir också lägre.

Lugn för ögat
I rabatterna finns även bland annat klematis, kärleksört, mossflox, rudbeckia, höstöga och stockrosor. Rosorna kommer att resa sig över två meter mot husfasaden när de växt färdigt.
   – Vi vill ha blommor hela säsongen – vår, sommar och höst, säger Erik Hester.
   Färgerna går i blått, rosa, vitt och gult. Ett medvetet val för att skapa lugn för ögat. Av samma anledning planteras perenner i grupper. Det blir för plåttrigt att ha många enstaka perenner utplacerade på måfå.
   Men det har inte bara planterats nytt.
   – Vi har även flyttat plantor, bland annat kärleksört – som blir sanslöst vacker när den blommar i höst – från det här skuggiga området dit bort där de får mer ljus, säger Annika Schröder och pekar mot planteringarna som ligger ut mot trottoaren.
   Hon berättar att flera av hennes grannar har sagt att de tycker att det är roligt att komma hem nu när det har blivit så fint på gården.

Ska anlägga en kryddträdgård
Även före Gröna Mimer-satsningen har hyresgästerna haft idéer om hur man ska skapa trivsel i bostadsområdena.
   – På gården bredvid har man en väldig gemenskap. Det startade förra året med en grill som hyresgästerna föreslog att jag skulle köpa in. Nästa år tänker vi anlägga en liten kryddträdgård där, säger Erik Hester, som hoppas att Gröna Mimer ska inspirera till ytterligare projekt.
   Och det finns alltid saker att förändra och förnya i rabatterna på Kopparbergsvägen.
    – Det blir aldrig klart. Vi kompletterar varje år. Det kan ju vara några plantor som har dött eller något annat vi vill ändra på i planteringen, säger Erik Hester.

”Det handlar om att våga”
Mimers kvartersvärdar och hyresgäster har fått inspiration att plantera perenner av Enköpings stadsträdgårdsmästare Stefan Mattson. Han har delat med sig av sina erfarenheter från arbetet med de vackra och ovanliga parker, som har gjort staden känd.

– Vi har jobbat med det här i långsam takt i 20 år. Jag har försökt ge kvartersvärdar och hyresgäster en genväg, så att de inte behöver göra om våra misstag. Jag har även velat avdramatisera det hela. Det är inte så märkvärdigt, utan det handlar om att våga, säger Stefan Mattson.
   Han har hållit inspirationsföreläsningar för Mimers hyresgäster samt en tvådagarskurs, där det även nu i september ingår en vandring med diskussion i Enköpings parker, för kvartersvärdarna.

En mer ombonad stad
När Stefan Mattson i början av 1980-talet hade varit stadsträdgårdsmästare i Enköping i ett år diskuterade han med sin personal på parkkontoret hur de skulle kunna göra utemiljön mer attraktiv.

De bestämde sig bland annat för att:
Plantera fler träd utefter kommunens infarter och även längs andra gator, för att göra staden mer ombonad och trolla bort en splittrad stadsbild.
Skapa ett antal breda skogsliknande ridåer, för att ge lä och rumslighet runt nybyggda bostadsområden.
Försöka göra Enköping till en blommande stad.

Satt fast i ett ekorrhjul
Det var ambitionen om den blommande staden som blev startskottet för Enköpings parker.
   – Vi tyckte att vi satt fast i ett ekorrhjul, att vi gjorde samma sak år från år. Vi hade våra ettårsblommor som vi planterade ut och så dog de och vi satte nya nästa vår, säger Stefan Mattson.
   På den tiden var de enda perenna växterna i planteringarna möjligen ogräs som kvickrot och kers.
   Perenn är samlingsnamnet för fleråriga växter, men egentligen betyder ordet evig eller beständig.
   – Så bra är det inte i verkligheten, men tanken var ändå att vi inte skulle behöva göra om samma sak. Gjorde vi en sak riktigt bra och rätt från början, så skulle det kunna förbli så, om inte för evigt, så ganska länge.

Färre sommarblommor
Idag består sammanlagt 20 000 kvadratmeter av stadens 1 077 000 kvadratmeter anlagda parkmark av perenner. Sommarblommorna har minskat från 35 000 plantor i början av 80-talet till 10 000 idag.
   – Om vi jobbar på långsiktiga lösningar får vi ut mer av de pengar vi satsar, säger Stefan Mattson.
   Parkkontoret har även på andra sätt satsat på skötselsnåla planteringar. Blommor, buskar och träd planteras till exempel så att de täcker och skuggar ogräset, som då på sikt försvinner.
   Tiden och pengarna kan istället användas till att bygga nya parker och utveckla de gamla.

Gröna ytor för många behov
Tanken är att stadens gröna ytor ska tillfredsställa många behov. Det ska finnas ytor för den som vill ägna sig åt aktiviteter som bollspel och jogging, områden som lockar picknick- och utflyktssugna, men även platser för den som vill dra sig tillbaka och filosofera en stund.
   – Därför försöker vi skapa olika miljöer, både större och mindre rum. Alla miljöer tror jag mår bra av att man skapar lite rumskänsla, att det inte bara blir gröna ytor som man slänger ut.

”Vi tillhandahåller medicinen”
Stefan Mattson vill även föra vidare en tradition från doktor Ernst Westerlund, som var stadsläkare i Enköping under åren 1867-86, och som ofta föreskrev sina patienter friluftsliv och stärkande promenader.
   – Vi skriver inte ut recept, men vi tillhandahåller medicinen genom att skapa intressanta platser att gå till. Många behöver den där moroten för att ta sig ut. Och det fina med parker och växtlighet är dynamiken, den här förändringen som sker, inte bara från månad till månad, utan från dag till dag.

Mer information om parkerna hittar du på Enköpings kommuns hemsida: www.enkoping.se

Text: Anna Björkman Randberg
Foto: Lasse Fredriksson & Anna Björkman Randberg