Världen i din kaffekopp
Visste du att det finns ett samband mellan kaffet du dricker och ditt fotavtryck? Åtminstone om man pratar om ekologiska fotavtryck, som är ett sätt att mäta vilket avtryck på jordens yta vår livsstil medför. Låter det krångligt? Egentligen är det ganska enkelt. Om du väljer att köpa ett kaffe som är framställt med mycket konstgödsel och växtgifter bidrar du till en ökad miljöbelastning. Ditt ekologiska fotavtryck blir större. Du tar helt enkelt mer plats på jorden. Om du däremot köper ekologiskt odlat kaffe minskar ditt ekologiska fotavtryck.
   Kaffe är ett bra exempel på hur våra små vardagliga val faktiskt har stor betydelse för utvecklingen i stort. Runt om i världen beräknas det finnas
100 000 hektar jordbruksmark som används till att bara framställa kaffe till Sverige. Det är tre gånger så stor yta som går åt till potatisodling i vårt land.

Ett sätt att minska vårt ekologiska fotavtryck är att vi bryr oss mer om hur ”våra jordar” i länder som Brasilien, Colombia och Kenya brukas. Det innebär inte att du måste åka dit personligen. Det räcker med att du nästa gång du köper kaffe väljer ett ekologiskt alternativ. Om efterfrågan ökar kan fler bönder övergå till ekologisk odling. Det gynnar miljön, men leder också till ökad ekonomisk trygghet och bättre levnadsförhållanden för många fattiga småbönder. Världen finns i din kaffekopp och avgörandet i din hand. Om vi konsumenter bryr oss tvingar vi odlare, importörer och handlare att också bry sig.

Exemplet med kaffe är just ett exempel. Resonemanget kan överföras på en rad andra områden. Det handlar om hur vi transporterar oss, hur vi bor och vilka kläder vi köper. Naturligtvis kan vi som privatpersoner inte påverka allt. Större förändringar kräver politiska beslut och aktiva insatser från ledande personer inom näringslivet. Men vi får inte underskatta betydelsen av de många små insatserna. Och det är lätt att gömma sig bakom ”lilla jag kan ju inte påverka, det där måste andra lösa”.
   Vill du veta hur stor plats du själv tar på jorden? Gör då som Anne Elfström i Fagersta. Hon mätte sitt ekologiska fotavtryck på Internet. Trots att hon tar mindre plats än genomsnittssvensken blev hon förskräckt när hon såg resultatet. Om alla människor på jorden lever som hon behövs det nästan fyra jordklot. Och sådana är det som bekant inte så gott om. Läs mer på de följande sidorna.

Nu handlar det inte bara om ekologiska fotavtryck i det här numret av Gröna Draken. Vi har också undersökt vad landstingets besparingar innebär för miljön. Fler transporter och ökade koldioxidutsläpp blir följden när alltfler patienter tvingas resa från hemorten till Centrallasarettet i Västerås. Vi skriver även om handikappåret, om risken för oljeutsläpp i Mälaren och om bostadsföretaget Mimer i Västerås som inspirerats av Enköpings gröna parker. Möt också Mirjam Lööf som vill att det ska vara enkelt och roligt att driva miljöfrågor. Hon är ordförande i Fältbiologerna på riksplanet och kommunpolitiker i Heby.
   Till sist vill jag gärna uppmärksamma dig på att vi fortsätter våra populära guidningar i länets naturreservat. Nästa gång, den 27 september, bär det av till Hårsbäcksdalen i Heby kommun. Mer information finns här.
Trevlig läsning!

Kjell Gustavsson, redaktör
kjell@media21.se