Krönika
Erik Dahlquist
professor i energiteknik vid Mälardalens högskola

Hur länge behöver vi duscha varje gång?


Detta nummer av Gröna Draken har med flera artiklar om ekologiska avtryck. Det här är en fråga som har intresserat mig mycket under många år. En fråga man kan ställa sig är varför vi behöver så mycket mer energi per capita idag jämfört med på 50-talet när jag var barn. För skojs skull gjorde jag en liten sammanställning över vad man använde energin till rent privat på 50-talet jämfört med idag.
   Först kan vi se på behovet av att värma bostaden. Då gick det åt mer energi per kvadratmeter, men å andra sidan har vi fler kvadratmeter boyta idag, så skillnaden här är ganska marginell för en familj. Den stora skillnaden är att vi på den tiden använde mest olja för att värma husen. Idag används 30 procent av elen till att värma bostäder istället!
   Vad det gäller arbetet tog man cykeln till arbetet, för bilar var ovanliga. När vi skulle på semester var det inte tal om att åka på några långa utlandssemestrar utan vi höll oss nära hemmet i de flesta fallen. Skulle vi längre bort tog vi tåget.
   På fritiden höll man sig också runt hemorten. För barnen gällde cykel eller apostlahästar, och det var inte tal om att föräldrarna skulle skjutsa oss långa sträckor varje helg för att vi skulle spela fotboll, handboll eller ishockey. Skulle vi duscha räckte det med en snabb dusch några gånger i veckan.

Hur ser det ut idag då? Jo, väldigt många tar bilen till jobbet, och arbetar två i familjen är det vanligt med två bilar. Med en mil till jobbet för vardera innebär det fyra mil om dagen, eller cirka 1 000 liter bensin per år. Det motsvarar cirka 10 MWh.
   På 70-talet åkte vi till Medelhavet, men idag skall vi åka till Thailand och andra exotiska mål. För fyra personer innebär en resa till Thailand en energianvändning på 70 MWh.
   Jag var ute på några gymnasieskolor och diskuterade ungdomarnas energivanor. De hävdade bestämt att de duschar 20 minuter per gång, och minst en gång per dag. Det betyder 6 MWh per år. För studenterna på Mälardalens högskolas energiingenjörsprogram gjorde jag motsvarande snabbenkät, och de hamnade på ungefär halva den nivån.
   Skjutsarna till idrottshallar inom en radie på cirka sju mil blev för min familj cirka 3,5 MWh på ett år när min dotter var aktiv med att spela handboll.
   Lägger vi ihop den här ökade energianvändningen per år innebär det cirka 90 MWh per år för en familj, eller tre till fyra gånger så mycket som all energi vi använder för att värma huset och all hushållsel tillsammans!
Det betyder cirka 180 TWh per år, om vi räknar på två miljoner familjer i Sverige. Det i sin tur skall jämföras med vår totala energianvändning på cirka 390 TWh år 2001, eller ganska precis hälften.
   Hur mycket är det värt att få åka och se exotiska kulturer eller att resa för idrotten? Har vi en moralisk rätt till det här, när andra inte har samma möjligheter?
   Eller skall vi se till att alla andra börjar använda lika mycket energi som vi, vilket skulle innebära en ekologisk katastrof för världen?

Det kan vara intressant att jämföra vår energiförbrukning med den i andra länder. Totala energiförbrukningen per capita är 12 gånger högre i Sverige än i Indien, och elanvändningen är 35 gånger större. Samtidigt har cirka 100-200 miljoner invånare i Indien samma standard som medel-europén, så vad blir det då över för resten av indierna?
   Det här diskuterar vi mycket på Mälardalens högskola i undervisningen i samhällsteknik, och har som riktmärke då vi forskar på ny teknik för ett mer energisnålt Sverige.
   Ny teknik är inte bara hårda prylar, utan också bättre information om sin egen energianvändning och nya styrmedel som till exempel bättre energiprismodeller (dyr el då det är elbrist, skatt på fossila bränslen och så vidare).

Med rättvis fördelning av energi och andra resurser i fokus känns det oerhört motiverande att arbeta för att vi skall få en hållbar utveckling så snabbt som möjligt. Kombinerar vi den nya tekniken med ett sunt användande av energin kommer vi att klara det, men då måste vi tänka på vad vi gör, både du och jag.
   Vi måste alla ställa oss frågan om den fantastiska semesterresan till andra sidan jordklotet är nödvändig och om vi verkligen måste resa långt varje år? Kan vi inte hitta på något intressant på närmare håll istället?
Och hur länge behöver vi duscha varje gång?
Alla bäckar små…

Effekten kan inte lagras
KWh (kilowattimme), MWh (megawattimme) och TWh (terrawattimme) brukar användas för att ange den energi man använt under en tidperiod, till exempel en timme eller ett år.
1 000 KWh = 1 MWh
1 000 000 MWh = 1 TWh

Om du har tio 100-wattslampor tända i en timme förbrukas ungefär 1 KWh. Det är alltså så mycket elenergi som förbrukas under den tiden.
Under en timme förbrukar ett värmeelement ungefär lika mycket som de tio 100-wattslamporna tillsammans.
1 MWh motsvarar energiinnehållet i 100 liter bensin.
Ett kärnkraftverk producerar 7 TWh under ett år.

Effekt är den energi som används per tidsenhet, eller om man så vill just nu, momentant. Energin kan lagras men effekten måste produceras samtidigt som den förbrukas, och kan inte lagras.