Europeiskt handikappår firas
Att alla människor har rätt att bestämma över sitt eget liv ser de flesta som en självklarhet. Men den som har ett handikapp eller funktionshinder är beroende av andras välvilja för att kunna leva som de vill.

EU har utlyst år 2003 till Europeiska handikappåret. Bakom beslutet finns en tanke att sätta funktionshindrades rättigheter högt på dagordningen i alla medlems- och ansökarländer. Förhoppningen är att så många som möjligt ska komma med i arbetet. Allt från EU-institutioner och regeringar till kommuner, företag och organisationer.
   Med handikappåret vill EU öka uppmärksamheten på de hinder och den diskriminering som många människor med funktionshinder stöter på i sin vardag.
   Handikapporganisationer runt om i Europa kommer att organisera och delta i tusentals aktiviteter. Bland annat arrangeras festivaler, utställningar, tävlingar och demonstrationer.
   En central aktivitet är den bussturné som organiseras av EU-kommissionen. Bussen, som kommer att besöka alla 15 medlemsländer, startade i Aten i januari och har Rom som slutstation i december 2003.

I Arboga sammanfaller Europeiska handikappåret med firandet av det kommunala handikapprådet som har funnits i 30 år. Den 12 september anordnas en hjälpmedelsdag på biblioteket. Den 20 september inviger biskop Claes-Bertil Ytterberg en mässa i Medborgarhuset i Arboga. Där bjuds på såväl underhållning som föreläsningar och utställningar.
   Under hösten visas film med syntolk och teater för hörselskadade barn som passar lika bra för hörande.
   Innan året är slut kommer en handikappguide att presenteras i Arboga. Det är en sammanställning med stor text och symboler över hur tillgängliga affärer, service- och kommunala inrättningar är för handikappade.

Läs mer på Arboga kommuns hemsida: www.arboga.se


En ständig kamp för bättre villkor
Det som är bra för handikappade är bra för alla. Det säger Göran Svanborg som har sett inställningen till handikappade förändras genom åren. Nu är det lättare att få förståelse för problemen men fortfarande finns det mycket kvar att kämpa för.

Trots att Göran Svanborg tar sig fram med hjälp av kryckor har han byggt sitt eget hus.
   – Men jag fick en hel del hjälp av goda vänner, säger han.
Själv känner han sig privilegierad som har ett jobb som han trivs med och kan försörja sig på.
   Han bor i utkanten av Arboga tillsammans med Harriet, dottern har flugit ut.
Till Arboga flyttade han från Gotland när han var 18 år. Som många andra fick han jobb vid CVA, Centrala Flygverkstaden. Företaget heter numera Aerotech Telub och Göran Svanborg har fortfarande sitt arbete där. Nu handlar det om elektronik i flygplan och helikoptrar.

Blev sjuk under en polioepidemi
När Göran Svanborg var tio år insjuknade han i polio. Sedan dess måste han använda kryckor för att ta sig fram och han är beroende av en del hjälp.
   – Jag blev sjuk under en polioepidemi i Sverige. Då skickades jag långt hemifrån Gotland till ett skolhem i Skåne.
   På 1950-talet skildes även lätt handikappade barn från sina familjer och placerades vid särskilda handikappinstitutioner. Görans föräldrar ville ha närmare till sitt enda barn och lyckades ordna plats på ett skolhem i Lidingö. Vid Norrbackainstitutet i Solna tog han sedan sin realexamen 1958.
Då hade inställningen förändrats och Göran kunde börja på yrkesskola i Visby. Där utbildade han sig till radio- och tv-reparatör och hamnade i Arboga. Efter några år tog han ledigt från jobbet och utbildade sig till ingenjör.
   – Tekniska skolan i Arboga var gammal och hade väldigt mycket trappor, minns Göran Svanborg. Där fanns ingen som helst anpassning och det var rätt kämpigt att ta sig upp och ner för de där trapporna.
   Annars är han så van vid hinder att han inte tänker på det. Men när det är besvärliga trappor eller om han handlar tunga varor kan det hända att han måste be om hjälp.
   – När jag var ung kunde jag inte följa med på allt som andra gjorde. Dansa, cykla eller campa till exempel. Men det var inga större problem, säger Göran Svanborg.
   Under en period på 80-talet reste han mycket genom jobbet och imponerades av hur bra flyget fungerar.
   – Man behövde bara säga till vid bokningen så fick man hjälp och blev skjutsad till och från planet. SJ har mycket att lära av flygets inställning till handikappade.

Ledde vidare till politiken
Göran Svanborg gick med i DHR, De Handikappades Riksförbund, när han kom till Arboga. Intresset för handikappfrågor har lett honom vidare in i politiken. Först inom landstinget och efter det senaste valet representerar han folkpartiet i kommunfullmäktige.
   Han är även med i Handikapprådet i Arboga. Rådet har funnits i 30 år och för en ständig kamp för att samhället ska göra vardagen lättare för de invånare som har funktionshinder.
   I Handikapprådet finns företrädare för olika organisationer och kommunen.
   – Vi tar ofta upp frågor som handlar om den fysiska miljön, säger Göran Svanborg. Arboga är en gammal stad som inte är så enkel att anpassa efter olika handikapp.

Nya frågor dyker upp
Det är svårt för synskadade och rullstolsburna när affärerna ställer ut skyltar och varor på trottoaren. Eller när kommunen ska spara pengar och drar ner på snöröjningen. Då tvingas rullstolsburna, men även föräldrar med barnvagn, ut i gatan. Det kan också handla om hörselslingor som inte fungerar för de hörselskadade.
– Det dyker ständigt upp nya frågor men jag tycker att kommunen är välvilligt inställd och försöker få det att fungera även för oss. Det som är bra för handikappade är ju bra för alla.

Funktionshinder/handikapp
Med funktionshinder menas att en person har någon form av funktionsnedsättning. Människor kan ha funktionsnedsättningar på grund av fysiska eller intellektuella skador eller sjukdomar, syn- eller hörselskador eller sjukdomar, mediciniska tillstånd eller psykiska sjukdomar. Sådana skador, tillstånd eller sjukdomar kan vara av bestående eller övergående natur.
   
Med handikapp menas förlust eller begränsning av möjligheten att delta i samhällslivet. Ordet handikapp beskriver mötet mellan människor med funktionsnedsättning och en otillgänglig omgivning.
   Brister i miljön och inom olika samhällsområden, till exempel i byggnader, information, kommunikation och utbildning, kan hindra människor med funktionsnedsättning från att delta på lika villkor. Därmed uppstår handikapp.

Text och foto: Marita Gustavsson