Välj ett ekologiskt alternativ
Ett exempel på hur du kan minska ditt ekologiska fotavtryck är att välja KRAV-märkt kaffe nästa gång du handlar. På sikt behövs det självklart mer än så, men det är ett steg på vägen mot en mer hållbar livsstil.

Vi svenskar dricker många koppar kaffe och våra fikastunder är nästan heliga. Men hur kaffebönorna odlas och förädlas påverkar människor och miljö över stora områden i avlägsna länder. Kaffet är en av världens viktigaste handelsvaror, och miljontals småbönders levebröd.
   Konsumtionen av ekologiskt odlat kaffe har mer än femdubblats under de senaste fem åren, och överstiger nu 1 500 ton årligen. Men det handlar ändå bara om futtiga två procent.
   Du som redan dricker ekokaffe bidrar till de spirande krafter, som motverkar utarmning av känsliga jordar och förgiftning av kaffebönder. Ekologiskt kaffe bidrar dessutom till att bevara den hotade biologiska mångfalden.
   Idag finns det gott om ekologiska alternativ i affärerna. Varför inte pröva KRAV-märkt kaffe nästa gång?

Vårt ekologiska fotavtryck
Den areal som behövs för att odla vårt svenska kaffe beräknas till minst
100 000 hektar, eller tre gånger mer än vad som går åt till den svenska potatisen. Ungefär 98 procent av den ytan brukas konventionellt med omfattande användning av bekämpningsmedel och konstgödsel.
Tydligast blir våra avtryck i Brasilien, Colombia, Centralamerika och Kenya, där det mesta av kaffet som säljs i Sverige odlas.

Bekämpningsmedel som förgiftar
Paraquat är ett dödligt giftigt ogräsmedel, flitigt använt i världens kaffeodlingar.    I Sverige förbjöds preparatet för snart 20 år sedan.
   I Colombia har ett insektsgift, endosulfan, som sprutas på kaffebuskar, under 1990-talet förgiftat mer än 500 personer – i några fall med dödlig utgång.

Konventionellt odlat kaffe
• Konstgödsel.
• Kemiska bekämpningsmedel för att hålla ogräs och skadeinsekter borta.
• Utarmning av känsliga jordar.
• Osäker ekonomi för odlarna.

KRAV-märkt kaffe
• Naturliga gödselmedel, som stallgödsel.
• Ogräs och skadeinsekter hålls i schack med förebyggande metoder, till exempel mer varierad växtföljd.
• Biologisk mångfald gynnas.
• Ekonomisk trygghet för småbönder.

Skuggkaffet – för mångfaldens skull
I stora delar av Latinamerika har kaffet traditionellt odlats i skuggan av högre träd. ”Skuggkaffet” är ett kulturlandskap skapat av människohand, som bjuder på en imponerande biologisk mångfald.
   Men vid konventionell odling av kaffe ersätts nu allt större arealer skuggkaffe med högavkastande solkaffe. På mer än en miljon hektar har de skuggande träden huggits ner. Landskapet har omvandlats till stora öppna fält, där tuktade kaffebuskar står i raka rader direkt i den tropiska solen.
   Borta är mångfalden och ett långsiktigt hållbart ekosystem. I stället sprids mängder av konstgödsel och gifter.

Ekologiskt kaffe smakar bättre
När Svenska Naturskyddsföreningen åren 1995-96 genomförde kampanjen ”Världen i din kaffekopp” för att öka efterfrågan på ekologiskt kaffe, tvekade rosterierna inför utmaningen. Kaffe-branschen ansåg att tillgången var begränsad, att kvalitén inte var den rätta och att småbondens intäkter skulle minska.
   Men idag finns det gott om ekologiskt kaffe. Flera rosteriers finsmakare anser att ekologiska bönor smakar bättre än konventionella. Och för många tusen odlare har den växande efterfrågan inneburit att man kunnat lämna giftsprutan hemma.
   Men det räcker inte. Det avgörande för att fler av världens kaffebönder ska kunna gå över till ekologiskt är att ännu fler konsumenter väljer KRAV-märkt kaffe. Bara då kan efterfrågan och därmed odlarnas skäliga ersättning för att odla ett kaffe som skonar miljön hållas uppe.
   Det är vi konsumenter som bestämmer. Genom att bry oss om förhållandena där kaffe odlas, tvingar vi odlare, importörer och handlare att också bry sig.

Text: Marita Gustavsson
Illustrationer: Ingelöv Åstrand