Välj
ett ekologiskt alternativ
Ett exempel på hur du kan minska ditt ekologiska
fotavtryck är att välja KRAV-märkt kaffe nästa
gång du handlar. På sikt behövs det självklart
mer än så, men det är ett steg på vägen
mot en mer hållbar livsstil.
Vi
svenskar dricker många koppar kaffe och våra fikastunder
är nästan heliga. Men
hur kaffebönorna odlas och förädlas påverkar
människor och miljö över stora områden i
avlägsna länder. Kaffet är en av världens
viktigaste handelsvaror, och miljontals småbönders
levebröd.
Konsumtionen av ekologiskt odlat kaffe har mer
än femdubblats under de senaste fem åren, och överstiger
nu 1 500 ton årligen. Men det handlar ändå bara
om futtiga två procent.
Du som redan dricker ekokaffe bidrar till de
spirande krafter, som motverkar utarmning av känsliga jordar
och förgiftning av kaffebönder. Ekologiskt kaffe bidrar
dessutom till att bevara den hotade biologiska mångfalden.
Idag finns det gott om ekologiska alternativ
i affärerna. Varför inte pröva KRAV-märkt
kaffe nästa gång?
Vårt
ekologiska fotavtryck
Den areal som behövs för att odla vårt svenska
kaffe beräknas till minst
100 000 hektar, eller tre gånger mer än vad som går
åt till den svenska potatisen. Ungefär 98 procent av
den ytan brukas konventionellt med omfattande användning
av bekämpningsmedel och konstgödsel.
Tydligast blir våra avtryck i Brasilien, Colombia, Centralamerika
och Kenya, där det mesta av kaffet som säljs i Sverige
odlas.
Bekämpningsmedel
som förgiftar
Paraquat är ett dödligt giftigt ogräsmedel, flitigt
använt i världens kaffeodlingar. I
Sverige förbjöds preparatet för snart 20 år
sedan.
I Colombia har ett insektsgift, endosulfan,
som sprutas på kaffebuskar, under 1990-talet förgiftat
mer än 500 personer i några fall med dödlig
utgång.
Konventionellt
odlat kaffe
Konstgödsel.
Kemiska bekämpningsmedel för att hålla
ogräs och skadeinsekter borta.
Utarmning av känsliga jordar.
Osäker ekonomi för odlarna.
KRAV-märkt
kaffe
Naturliga gödselmedel, som stallgödsel.
Ogräs och skadeinsekter hålls i schack med förebyggande
metoder, till exempel mer varierad växtföljd.
Biologisk mångfald gynnas.
Ekonomisk trygghet för småbönder.
Skuggkaffet
för mångfaldens skull
I stora delar av Latinamerika har kaffet traditionellt odlats
i skuggan av högre träd. Skuggkaffet är
ett kulturlandskap skapat av människohand, som bjuder på
en imponerande biologisk mångfald.
Men vid konventionell odling av kaffe ersätts
nu allt större arealer skuggkaffe med högavkastande
solkaffe. På mer än en miljon hektar har de skuggande
träden huggits ner. Landskapet har omvandlats till stora
öppna fält, där tuktade kaffebuskar står
i raka rader direkt i den tropiska solen.
Borta är mångfalden och ett långsiktigt
hållbart ekosystem. I stället sprids mängder av
konstgödsel och gifter.
Ekologiskt
kaffe smakar bättre
När Svenska Naturskyddsföreningen åren 1995-96
genomförde kampanjen Världen i din kaffekopp
för att öka efterfrågan på ekologiskt kaffe,
tvekade rosterierna inför utmaningen. Kaffe-branschen ansåg
att tillgången var begränsad, att kvalitén inte
var den rätta och att småbondens intäkter skulle
minska.
Men idag finns det gott om ekologiskt kaffe.
Flera rosteriers finsmakare anser att ekologiska bönor smakar
bättre än konventionella. Och för många tusen
odlare har den växande efterfrågan inneburit att man
kunnat lämna giftsprutan hemma.
Men det räcker inte. Det avgörande
för att fler av världens kaffebönder ska kunna
gå över till ekologiskt är att ännu fler
konsumenter väljer KRAV-märkt kaffe. Bara då kan
efterfrågan och därmed odlarnas skäliga ersättning
för att odla ett kaffe som skonar miljön hållas
uppe.
Det är vi konsumenter som bestämmer.
Genom att bry oss om förhållandena där kaffe odlas,
tvingar vi odlare, importörer och handlare att också
bry sig.
Text:
Marita Gustavsson
Illustrationer: Ingelöv Åstrand
|