Svenskt dricksvatten blir otjänligt
På juldagen börjar EU:s nya strängare dricksvattenregler gälla.

Det innebär för svensk del att dricksvattnet får innehålla mindre halter av fluorid, bekämpningsmedel, koppar, nitrat och arsenik än idag.
   Ungefär 100 kommunala vattentäkter i Sverige kommer från och med den 25 december i år att klassas som otjänliga. I alla fall om inget görs för att sänka halterna av framför allt fluorid, som ingår i den svenska berggrunden. Där skärps det tillåtna värdet betydligt.
   Enligt de nuvarande reglerna bedöms dricksvatten med halter över 6,0 mg (milligram) fluorid per liter vatten som otjänligt. I den nya föreskriften klassas dricksvattnet som otjänligt redan vid 1,5 mg/liter.
   Det finns ännu ingen effektiv metod för hur man ska komma tillrätta med de för höga fluoridhalterna.
   Vattentäkter har möjlighet att få dispens i högst tre år från Livsmedelsverket, för att under den perioden sänka halterna.

Försörjer minst 50 personer
Ytterligare en förändring är vilka som omfattas av vattenföreskriften. Den nuvarande gäller både enskilda och kommunala vattentäkter.
Från den 25 december gäller reglerna för vattentäkter som försörjer minst 50 personer per dygn eller som producerar minst 10 kubikmeter vatten per dygn. Offentlig eller kommersiell verksamhet omfattas dock alltid av bestämmelserna.
   Socialstyrelsen kommer att ta fram råd för vilka värden som ska gälla för enskilda brunnar.

Text: Anna Björkman Randberg
Illustration: Marie Lönnroos