Vattnet i våra händer

300 badkar vatten varje dag

När vattnet kommer
till din kran har det passerat vattenverket och är så rent att det går att dricka, laga mat med och tvätta sig i. Nu är det upp till dig och alla andra som bor i huset eller lägenheten att ta hand om vattnet genom att inte slösa eller kasta fel saker i det.
  Varje person i Sverige använder ungefär 160 liter vatten per dag. För en hel familj blir det väldigt mycket. Om vi dessutom räknar med det som kallas virtuellt vatten gör vi i den rika delen av världen av med nästan 6 000 liter vatten (300 badkar!) varje dag. Virtuellt vatten är sådant som inte syns, eller allt vatten som behövs för att tillverka mat, kläder och andra saker.

1. Vattentorn
I ett vattentorn lagras vattnet som kommer från reningsverket. Vattentrycket är så högt att vattnet rinner av sig själv ut till ledningarna, utan en elektrisk pump.

2. Mjukt eller hårt
Är vattnet hårt eller mjukt? Mjukt vatten har låg halt av kalcium och magnesium, då löddrar vattnet bättre och du behöver inte använda så mycket schampo, tvätt- eller diskmedel. Ta reda på hur det är i din kommun.

3. Kallt dricksvatten
Tänk på att använda kallvatten till dricksvatten eller matlagning. Varmvattenledningarna släpper ifrån sig koppar som inte är bra att få i sig.

4. Toaletten
Det enda som får spolas ner i toaletten är kiss, bajs och toalettpapper. Allt annat hör hemma i soporna eller återvinningen. Miljöfarliga saker kan ta död på de mikroorganismer som finns i reningsverket, så att de inte kan hjälpa till att rena vattnet.

5. Biltvätt
Det är inte bra att tvätta bilen på garageuppfarten, då rinner kemikalier och andra farliga saker ner i en dagvattenbrunn och sedan rakt ut i ån eller sjön. Det är mycket bättre att tvätta bilen i en biltvätt.

Illustration: Tobias Flygar