Porto Roma. En liten strand med charmiga och personliga Nikos bar som serverar gott fika, smörgåsar, sallader och mat. Janna och Nikos Vitsos som driver baren hyr även ut några lägenheter alldeles vid stranden.

Småskalig turism får byn att leva

Maria Renhuldt, som är uppvuxen i Sverige, har sett turismen växa och utvecklas under närmare 30 år på den grekiska ön Zakynthos. Här är turismen till stor del småskalig och drivs av enskilda familjer.

Tillsammans med sin man Dionysis Tsilimigras har Maria Renhuldt byggt upp en anläggning med några sommarhus. Husen ligger vackert i en olivlund bara 100 meter från Porto Roma, en liten strand och fiskehamn.
  De vill båda att det ska kännas grekiskt och zakynthiskt för deras gäster. Allt är småskaligt och husen och inredningen är byggda av lokala hantverkare i traditionell stil.
  – Det här är vår skapelse och det måste passa med våra värderingar. Vi lever här året om och vill inte skada miljön, säger Maria Renhuldt.
  Från början var det dock inte ett medvetet koncept.
  – Men anläggningen har vuxit med vår egen utveckling. Vi erbjuder våra gäster lugn och avkoppling. Det är enkelt, ingen lyx men det finns det man behöver. Även internetuppkoppling.

Maria berättar att alla i byn som byggt upp mindre uthyrningsverksamhet, restauranger och butiker har gjort det runt sina familjer och sin lokala anknytning. De är helt beroende av intäkterna från turisterna.
  – Jag brukar prata med våra gäster om att det är så viktigt att de handlar i den lokala butiken, även om det kostar lite mer än på Lidl inne i stan. Det är det som gör att familjerna kan bo kvar här.
  Men det finns kontraster i byn. I utkanten ligger ett stort hotell, likt en fästning med egen strand och höga staket. Där bor turister med ”all inclusive”, paketpris där allt ingår. Från bybornas perspektiv är problemet att de som kommer utifrån, köper billig mark och bygger stora hotell inte har någon känsla för vad som är bra för byn.
  – Deras gäster känner sig ofta som rymlingar när de kommer ut därifrån och upptäcker vad som finns på andra sidan staketet. Jag tycker de blir lurade när de köper ett färdigt paket istället för att handla i butikerna och hyra bil av lokala uthyrare, säger Maria Renhuldt.

Stora hotell tär mer
på miljön med mycket avfall och vatten- och avloppssystem som inte är dimensionerade för så stora volymer. Vatten- och sopbilar går i skytteltrafik till och från byn för att täcka upp behovet.
  Det finns några turistorter på ön med stora hotell och fullpackade stränder. Byggda enbart för turister.
  – Det är som i Las Vegas, allt det värsta på något sätt och även droger. Sedan står de som tomma spökstäder under vinterhalvåret, säger Maria Renhuldt. Men det är begränsat till vissa platser som tur är.

Annars har turismen
fört med sig mycket gott, anser hon. Invånarna har fått inblick i hur andra människor lever och inte minst för kvinnor har det varit en stor och snabb förändring.
  – För bara 20 år sedan blev flickor bortgifta här och de fick ofta sluta skolan efter sex år, det var ett inskränkt tänkande. Men när flickorna jobbade i sina föräldrars verksamheter och lärde känna turisttjejer såg de att det fanns andra sätt att leva.
  Turismen har medfört en högre levnadsstandard på gott och ont, det finns mer saker att köpa och samtidigt har avfallet ökat. Just avfallet är ett stort problem på många turistöar. Men det är något kommunen försöker hantera, förklarar Maria Renhuldt. Hon berättar att det just nu pågår en kampanj för kompostering som väckt stort intresse. Vid ett informationsmöte nyligen vann hennes egen familj ett komposteringskärl.
  – Men för oss på landet är egentligen inte kompostering något stort problem. Skal och matrester ger vi till grannens höns.
  Hon tycker i alla fall att det är bra att frågan uppmärksammas. Zakynthos var först i landet med att återvinna avfall och nu byggs en ny sopanläggning på ön.

Den ekonomiska krisen slår hårt även mot Zakynthos och många har levt över sina tillgångar, anser Maria Renhuldt.
  – Därför är det väldigt bra att många här i byn har behållit sitt familjejordbruk. De har alltid odlat och haft lite djur, och i och med krisen blommar det verkligen upp igen.

Text: Marita Gustavsson
Foto: Kjell Gustavsson