Kenneth Östberg, landstingsråd och tidigare kommunalråd i Norberg, valdes till ny ordförande i Förbundet Agenda 21 vid vårstämman den 26 april.

Ny ordförande vill opinionsbilda mer

Ett brett politiskt kontaktnät och en vana vid arbete i ideella organisationer. Det är vad Kenneth Östberg har med sig när han tar över ordförandeskapet i Förbundet Agenda 21 efter Olle Thorell.
  – Förbundet är en viktig arena som vi måste slå vakt om, säger han.

Kenneth Östberg bor i Norberg, där han tidigare varit kommunalråd. Numera är han verksam som socialdemokratiskt landstingsråd med ansvar för primärvård och personalfrågor. Både i sin roll politiker och som privatperson har han också engagerat sig i många olika föreningar.
  – Jag har inte specialkompetens inom miljöområdet. Men med min allmänna erfarenhet av styrelsearbete och ledarskap tror jag ändå att jag kan göra nytta i förbundet.

Efter närmare 20 års verksamhet upplever Kenneth Östberg att Förbundet Agenda 21 är en etablerad organisation med tydlig acceptans. Inte minst i kommunerna, den sektor han själv har mest erfarenhet av.
  – Jag uppskattar verkligen mångfalden med kommuner, företag och ideella föreningar vid samma bord. Det breddar debatten.

Att Förbundet Agenda 21 har ett 80-tal medlemmar tycker Kenneth Östberg är bra. Men med tanke på hur många företag och organisationer det finns skulle medlemsantalet kunna vara betydligt större. För det krävs en verksamhet som medlemmarna känner att de har nytta av i vardagen.
  – Förbundet har slagit in på en bra väg med tydliga projekt, som verkligen kan påverka samhället i mer hållbar riktning. Nu gäller det att hålla fast vid den inriktningen.

Egentligen tycker Kenneth Östberg att det är för tidigt att prata om hur verksamheten ska utvecklas på lite längre sikt. Det vill han först diskutera med styrelsen. Opinionsbildning ligger honom dock varmt om hjärtat. Där anser han att Förbundet Agenda 21 kan spela en viktig roll.

Men kan en organisation med så många olika sorters medlemmar förenas i en gemensam opinionsbildning?
  – Ja, det är jag övertygad om. För även om vi har olika intressen i en del frågor är det ändå mycket som förenar. Till exempel när det handlar om solkraft och annan förnybar energi. Där kan vi driva på beslutsfattare och vara en folkbildare gentemot privatpersoner.

Till sist, hur hållbar är du själv?

  – Jag lever nog ganska hållbart tycker jag. Det stora problemet är att jag åker mycket bil, eftersom det är svårt att få det att fungera med kollektivtrafik mellan Norberg och Västerås. Så jag måste kanske skaffa en bil som är bättre för miljön och klimatet än den jag har nu.

Text och foto: Kjell Gustavsson