En miljard möjligheter

Jag minns inte exakt hur gammal jag var, men jag hade i alla fall inte fyllt moppe. Kompisen och jag skulle åka på vår första egna semester, utan föräldrar eller andra vuxna. Pengar var det ont om, så det enda transportmedlet som stod till förfogande var cykel. Vi fick låna en tandemcykel som visserligen sett sina bästa dagar, men vi fixade till den så gott vi kunde, spände på tält och sovsäckar och packade ner lite mat. Och så bar det vingliga ekipaget iväg från Arboga.
  Solen sken och förväntningarna var stora. Redan i Kungsör tog dock resan ett abrupt slut när luften plötsligt gick ur bakdäcket. Superpunka, som vi trots flera försök inte lyckades laga. Halva reskassan gick till en ny slang och ett bättre begagnat däck. Sen bar det av igen.
  Siktet var inställt på campingplatsen vid Hjälmaresund några mil bort. Efter diverse ytterligare strapatser tog vi oss dit, fick upp tältet, stekte hamburgare och kände en enorm frihetskänsla när vi helt på egen hade tagit oss ut i världen. Men i precis det ögonblicket svängde en välkänd bil in på parkeringen. Mina föräldrar tänkte överraska oss med en påse bullar…

Efterhand reste jag allt längre bort och på behörigt avstånd från mammas bullar. Jag tycker om att resa, både resandet i sig och att uppleva nya miljöer. Och jag är inte ensam. Enligt FN:s världsturistorganisation WTO har antalet internationella turister för första gången passerat en miljard, en siffra som nästan kommer att fördubblas till år 2020, spår organisationen.
  Turismen för mycket gott med sig när den är som bäst, med ökad förståelse mellan människor och kulturer. Men det finns också en mörk baksida. Resandet sliter hårt på planeten och många människor far illa inom turistindustrin.

För att motverka de problem turismen skapar har WTO lanserat kampanjen ”En miljard turister – en miljard möjligheter” för ett mer hållbart resande. Organisationen vill bland annat uppmuntra till respekt för den lokala kulturen och till köp av lokala varor. Som i andra sammanhang har vi som turister möjlighet att göra skillnad genom många små val. Det kan handla om transportsätt, hur långt vi reser och inte minst var vi handlar och bor när vi väl är på plats. Om en miljard turister gör ett mer hållbart val, innebär det en miljard nya hållbara steg.

I det här numret av Gröna Draken berättar vi om småskalig familjedriven turism i Grekland, men också om att semestra på hemmaplan – den kanske allra mest hållbara formen av turism. Själva planerar vi att i sommar ta med våra vuxna barn och deras familjer på en resa till Färnebofjärdens nationalpark, strax utanför länsgränsen. Ett mäktigt naturområde med en rik industrihistoria och spännande aktiviteter för både stora och små.

Trevlig läsning!!



  

Kjell Gustavsson, chefredaktör
kjell@fa21.se