Uthyres. Familjen Giannoulis på Lithies Organic Farm har fem hus till uthyrning på sin gård på den grekiska ön Zakynthos. De är traditionellt byggda och ligger omgivna av olivlundar, citrus- och fikonträd. Fotini Giannoulis plockar tomater, aubergine och paprika till restaurangen.

Bo på ekologisk gård i Grekland

Gröna Draken har besökt en ekologisk gård i den lilla byn Vasilikos på den grekiska ön Zakynthos. Här är den småskaliga turismen ett alternativ till de stora hotellkedjornas ”all inclusive-paket”.

När vi kommer ut
i ankomsthallen står hon där och ler med hela ansiktet. Det är sex år sedan vi sågs och nu har hon kört in till flygplatsen för att möta oss. Fotini Giannoulis och hennes man Dionisis driver ett jordbruk med ekologisk inriktning. En viktig del av familjens inkomster kommer också från den småskaliga turism de arbetar med – några hus de byggt på gården och en taverna.
  Under den dryga halvtimmen det tar att åka ut till byn får vi en uppdatering om vad som hänt i familjen sen sist. Vi passerar en större turistort och en rad mindre turistanläggningar.
  Ju längre bort från stan vi kommer, desto mer lantligt blir det. När vi mitt för byskolan svänger in på grusvägen till ”vårt” hus, ser vi höns, kalkoner och några getter. Och så alla knotiga olivträd förstås. Några hundra meter bort skymtar det blåskimrande havet.

Vi hamnade i Vasilikos första gången för närmare 20 år sedan, efter att ha läst en annons i tidningen Turist; ”Svensk-grekisk familj hyr ut hus i olivlund 100 meter från havet”.
  Med fyra barn som önskade åka på badsemester, men föräldrar som inte var lockade av charterturism lät det här som något för oss. Vi tillbringade två veckor vid Daphnes, som Maria Renhuldt och Dionysis Tsilimigras småskaliga semesterparadis heter. De hus och lägenheter som de hyr ut ligger i samma by, någon kilometer från den ekologiska gård vi bor på den här gången. Båda platserna är omgivna av olivträd i frodigt grönskade trädgårdar. Av Maria och Dionysis fick vi värdefulla tips på utflykter och speciella sevärdheter, vandringsstigar och bra restauranger. Genom åren har vi hållit kontakten och kommit tillbaka.

Den lilla byn Vasilikos passade hela familjen perfekt. Här badade och snorklade vi i det klara vattnet, vandrade på bergssluttningarna och i skogar med höga pinjeträd och cypresser. Vi packade matsäck och cyklade till olika stränder, vaknade av tuppar som gol på nära håll och andra som svarade längre bort i byn. Vi handlade nybakat bröd till frukost i lokalbutiken och njöt av den grekiska maten på de familjeägda tavernorna.

Bara i den här byn finns flera olika alternativ till boende, där turister kan hyra hus och lägenheter. Flera gånger har vi bott hos familjen Giannoulis på Lithies Organic Farm. De traditionellt byggda husen är omgivna av olivlundar, citrus- och fikonträd.
  När vi sitter i skuggan på verandan, läser en bok och lyfter blicken ser vi bergen, vinodlingarna och havet några hundra meter bort. Vi hör hönsens kacklande, lamm som bräker, en åsna som skriar. Några kalkoner kommer spatserande förbi.

På kvällen går vi stigen genom trädgården till familjen Giannoulis taverna, förbi deras bikupor och ekologiska odlingar med tomater, paprika, bönor och auberginer. Den vällagade maten i restaurangen är så närproducerad den kan bli; ost från getterna utanför, egenfångad fisk från havet och deras eget vin.
  Gården ligger alldeles vid byskolan. Om vi är där under vår och höst hör vi barn som leker och skolklockan som ringer in till lektion. En levande by där människor odlar oliver, vin och grönsaker.
  Men många får också sin försörjning från turismen. Under de år vi besökt Vasilikos har flera restauranger och stora hotell kommit till, några med egna stränder. Men fortfarande dominerar familjerestauranger och småskaliga boenden.

Text: Marita Gustavsson
Foto: Kjell Gustavsson