Soltornet Gemasolar i Spanien. Flera tusen speglar värmer upp salt som kokar vatten och driver turbiner vilka i sin tur producerar el dygnet runt – alltså även på natten.

Solrevolution i Tyskland och Spanien

Kostnaden för solceller har minskat så kraftigt att det i flera länder är lönsamt med solkraft utan bidrag. Och tekniken utvecklas hela tiden. I Spanien finns en anläggning som även producerar solel på natten.

Under den senaste tiden har flera investeringsbanker meddelat att det nu i soliga länder som Italien, Indien, Kina, Spanien och delar av USA är möjligt att bygga kommersiella solcellsanläggningar utan subventioner. Det rapporterar Sveriges Radios internationella miljöprogram Klotet.
  ”Grid parity” kallas det när solel är lika billigt att producera som konventionella elkällor i form av kol, olja och kärnkraft.

Ett land som gått
i spetsen för solenergirevolutionen är Tyskland där staten genom miljardsubventioner drivit på utbyggnaden. Men kostnaden för landets cirka 1,3 miljoner solcellsanläggningar och annan förnybar energi har även finansierats via en särskilt avgift på elnotan med 35 öre per kilowattimme.
  Tyska staten har nu dragit ner på bidragen, men trots det fortsätter utbyggnaden i hög fart. Solcellerna har blivit så pass billiga att solenergi är lönsam för många småföretag, lantbrukare och privatpersoner.
  Att solcellerna snabbt blir lönsamma beror bland annat på att den egenproducerade elen i Tyskland är ungefär hälften så dyr som den kraftbolagen säljer. Men också på att Kina har lyckats producera solceller till en mycket lägre kostnad än konkurrenterna i Europa.

I södra Spanien har solrevolutionen i vissa avseenden kommit ännu längre. I det solrika Andalusien finns bland annat ett 140 meter högt torn, som är en del av en solenergianläggning med elproduktion dygnet runt. Anläggningen består av 2 650 speglar utplacerade runt tornet. När solen lyser riktas speglarna in så att ljuset reflekteras mot en svartmålad del av tornet. Där inne finns smält salt, vilket hettas upp till mer än 500 grader. Sen pumpas det vidare så att mer salt kan värmas upp. Saltet värmer i sin tur vatten som blir ånga, driver en generator och producerar elström. Eftersom det tar så lång tid för saltet att svalna kan det driva generatorn hela natten och därmed leverera elström dygnet runt.

Trots att spanska staten stoppat alla subventioner till solceller vill många bygga solcellsparker i stor kommersiell skala. Enligt nyhetstjänsten Bloomberg rör det sig om så många att om alla skulle förverkligas kan de förse hela Spanien med solström de timmar då solen lyser.

Text: Kjell Gustavsson