Fairtrade ger rent vatten
När jordbruk certifieras med Fairtrade innebär det många fördelar och bättre levnadsvillkor för odlare och anställda.
Det första kakao-kooperativet certifierades av Fairtrade 1993 som en följd av kakao-odlarnas svåra ekonomiska och sociala situation. Idag finns det ett hundratal certifierade producentorganisationer för kakao i Afrika och Latinamerika.
Kakao odlas huvudsakligen i familjejordbruk. Därför kan endast kooperativ, eller liknande organisationsformer, certifieras enligt internationella Fairtrade-kriterier. Medlemsantalet kan variera från ett hundratal ända upp till tiotusentals enskilda odlare som organiserat sig i syfte att enklare kunna sälja sin skörd.
För dem som är Fairtrade-certifierade gäller bland annat:
• Uttryckliga regler för kemikaliehantering inklusive hälsofrämjande åtgärder
• Regler för långsiktiga handelsrelationer.
• Krav på demokratiutveckling, varje odlare/medlem har rätt att uttrycka sina åsikter och vara delaktig i besluten inom producentorganisationen.
• Producentorganisationen ska betalas som lägst ett minimipris. Från 1 januari 2011 är minimipriset 2000 US dollar/ton kakao.
• En premie på 200 US dollar/ton sålt kakao betalas ut till medlemmarna med syftet att stimulera lokal samhällsutveckling och investeringar i produktionen. Medlemmarna bestämmer själva Välj Fairtrade-märkt choklad i affären. Fråga efter ett större utbud av Fairtrade-märkta produkter i din butik. Arbeta för att ditt favoritcafé eller din favoritrestaurang börjar servera Fairtrade-märkta produkter. Påverka din arbetsplats eller förening att använda Fairtrade-märkta varor. Skriv till chokladproducenter och fråga om hur din favoritchoklad producerats. Sprid budskapet om Fairtrade på nätet, exempelvis genom att twittra, blogga eller använda Facebook. Källa: www.fairtrade.se, www.swedwatch.org/se vad de vill använda premien till, så länge beslutet inte strider mot kriterierna.
• Om kakaon också är ekologiskt certifierad får producentorganisationen även en extra betalning på 300 US dollar/ton kakao.
Text: Marita Gustavsson
|