Rensning.
Maria Löfgren rensar bland ormöga, en vacker liten perenn som gärna brer ut sig och täcker marken.

Odla utan kemikalier


Fina och livskraftiga trädgårdar behöver inte kemiska bekämpningsmedel och handelsgödsel för att frodas. Det finns andra metoder som gör att växter, djur och människor mår så mycket bättre. Maria Löfgren, trädgårdsmästare på Vallby Friluftsmuseum i Västerås, berättar om hur man kan odla utan kemikalier.

I trädgårdarna på Vallby Friluftsmuseum lyser och doftar det av fruktträd och vackra trädgårdsväxter. Pioner, akleja, narcisser, syren, luktärt och rosor prunkar och sprider väldoft alltefter årstidernas växlingar. Här är odling kulturhistoria, en länk bakåt i tiden. Många av växterna har samlats in från olika platser i Västmanland, där de har vuxit sedan länge.

Maria Löfgren berättar att friluftsmuseet inte använder några kemiska bekämpningsmedel i odlingarna. Istället försöker hon plocka bort ogräset så fort det dyker upp på våren. Det är det bästa sättet att hindra ogräset från att utvecklas.   När det gäller skadegörare som liljebaggar, sniglar och bladlöss fungerar det utmärkt att vara handgriplig, förklarar hon.
  – Jag brukar lyssna till Odla med P1:s hortonom Maj-Lis Pettersson som vid frågor om skadeinsekter ofta ger rådet ”kläm ihjäl dem”. Svårare än så behöver det faktiskt inte vara.
  Om vi drar ner på kraven och ser trädgården som en plats för vila, lust och rekreation kan vi dessutom njuta av grönskan utan dåligt samvete för ett eller annat ogräs

Många odlare är alldeles för perfektionistiska när det gäller trädgården, anser Maria Löfgren. Man mår bra av att då och då förhandla med sig själv och släppa taget om kratta och ogräshacka. Ett sätt att sköta trädgården, utan att behöva kemikalier, är också att välja sina krig. Till exempel genom att rensa rabatterna på framsidan av huset så att de är fina och ta det lite lugnare på baksidan.
  Hon har svårt att förstå dem som absolut ska krafsa bort all mossa i gräsmatten.
  – En mer anspråkslös odlare kan njuta av att gå barfota på en mjuk, fuktig mossmatta som ständigt är grön och fin.

Text: Lena Bergquist , Marita Gustavsson
Foto: Marita Gustavsson , Kim Lill